Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1929523 www.bgdnes.bg

Антимафиот номер 1 Станимир Флоров: Нямам от какво да се притеснявам

"Нямам от какво да се притеснявам. Ако е имало нещо вярно в тези твърдения, които в момента се тиражират срещу мен, досега нещо щеше да се е случило, щеше да има някакво развитие. Друго нямам какво да кажа по този въпрос." Това заяви лаконично пред "България Днес" шефът на ГДБОП Станимир Флоров. Той е категоричен, че въпросите около мистериозните анонимни електронни писма, в които се пращат стари разработки срещу него, трябва да бъдат зададени на хората, които са ги разпространили.

Скандалът с анонимните имейли избухна в сряда, няколко седмици след започването на драмата с незаконните подслушвания. Анонимен подател изпрати до медиите и прокуратурата сканирани документи с гриф "Строго секретно!", чиято автентичност в момента се проверява. От материалите става ясно, че Станимир Флоров е попадал два пъти в полезрението на вече несъществуващата Национална служба "Сигурност" (сега част от ДАНС - бел. авт.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Реклама

Първият път е през 1999 и 2000 г., когато Флоров е засечен по време на разработка "Мавър". Обект на разследването е тогавашният шеф на видинската полиция Васил Василев. Установява се, че Василев и Флоров са в близки отношения, тъй като са работили в една стая и по аферата "Опицвет". Заедно с тях е засечен и друг служител на бившата НСБОП - Пламен Йоцов. Според данните от секретните документи Флоров и Василев предупреждавали наркотрафиканти араби за заплаха срещу тях срещу сумата от 20 хиляди марки. Един от покровителстваните е палестинец, който притежавал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев", където продавал и дрога.
В скандалните секретни документи се твърди изрично, че компрометиращата информация за висшите ченгета е непроверена. След като се запознава с документите, шефът на отдела полк. Пл. Гълъбов одобрява предложението Флоров и колегите му да бъдат проверени. В резултат на което е започната разработка с кодово име "Араби".
Второто предложение Флоров да бъде разследван е от февруари 2002 година, когато е засечен в контакт с обекта на разработката "Алчния". Тогава той е разследван и подслушван по линия на оперативно дело "Високия". Започва послушване на Флоров чрез специално разузнавателно средство (СРС) "Камчия" заради съмнения за връзки с криминално лице, обект на разработката "Алчния".

В една от стенограмите, приложени в секретните документи, Флоров се наема да прави проверка за крадени коли дали се издирват в Шенген, говорейки по телефона с неизвестни лица, представени само с малките им имена. Цитиран е разговор с неизвестен мъж с лице на име Станимир. В него Станимир казва: "Щом е по наша линия, ще свършим работа", и се съгласява да приеме "нещо дарение - такива работи", предложени от чужденец, който имал да си "взима" тук "много пари".
Според анонимните имейли по време на разработките дори е било прониквано в кабинета на Флоров в хода на мероприятие "ЕРМА". Целта била в офиса му да се поставят микрофони.

Единственият вътрешен министър, който фигурира в скандалните документи, е Богомил Бонев, който е резюлирал със съгласие предложенията за разработките.
Има две справки от 2007 и 2008 г., издадени от дирекция "Информация и архив". В тях се потвърждава, че Станимир Флоров е бил в полезрението на НСС за периода 1999 - 2000 г. и през 2002 година. Заключението и на двете проверки е, че няма доказателства Флоров да е използвал служебното си положение, за да прикрива престъпници с цел лична облага или да осигурява чадър за контрабанда и трафик на наркотици.

Прокуратурата тепърва ще изяснява дали документите, получени по електронната поща, са истински. Магистратите се заканиха и да заведат дело за изнасяне на държавна тайна от страна на подателя им. Ако с публикуването на секретните данни е била застрашена националната сигурност, авторът им може да получи до 15 години затвор.

От БСП обаче веднага поискаха оставката на шефа на ГДБОП Флоров.
Антимафиот номер 1 отказа да коментира дали подозира кой стои зад анонимните писма, както и защо те са разпространени публично точно в периода на предизборната кампания в страната. Той заяви още и че винаги е бил атакуван и това не го изненадва.


Бившият вътрешен министър Богомил Бонев:
Истински са!

Мистериозните документи, които бяха разпространени, са истински, категоричен е бившият вътрешен министър Богомил Бонев. "Автентични са, защото помолих журналистите да ми ги препратят в същия вид, в който са ги получили. На разпечатките за специалните разузнавателни средства, които са до декември 1999 г., докогато бях вътрешен министър, виждам мои резолюции и на Атанас Атанасов с указания да бъде обхванат целият кръг от полицаи, за които е имало данни, че са корумпирани", заяви в медиите след скандала ексминистърът. На въпрос защо Станимир Флоров не е бил освободен от длъжност, Бонев обясни: "Причината да не се пристъпи към уволнение е, за да се обхване целият кръг от лица и да се достигне до сериозно разкриване на по-сериозна група. Аз дадох резолюция за използване на СРС спрямо Флоров, без да уведомя Кирил Радев. (бел. ред. - тогавашния шеф на НСБОП). Това е начинът, по който се работи. Не съм уведомил Радев не от недоверие към него и НСБОП, а защото така се работи в МВР, ако искаш една разработка да достигне до успешен край."

Реклама
Реклама
Реклама