Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1929579 www.bgdnes.bg

Десислава, сестра на Николай Спасов: 3 г. затвор за двама убити


Започна делото срещу прокурорския син Бисер Андреев, прегазил момче и момиче на тротоар

"От 3 до 10 години е максималната присъда, която може да получи убиецът на брат ми, който затри два човешки живота. Вие знаете ли човек, който да е осъден ефективно при катастрофа?! Всички се измъкват с условни присъди." Това проплака пред "България Днес" Десислава Спасова. Тя е сестра на Николай Спасов, който заедно със своята приятелка Паула Тодорова бяха пометени на тротоара на столичния бул. "България" от прокурорския син Бисер Андреев на 5 август 2011 година.
"Чувствам се толкова безпомощна, вкъщи е някакъв кошмар. Постоянно си припомням онази вечер, живея с това. Брат ми беше у дома на гости, имах рожден ден. Заедно с приятелката му Паула си тръгнаха малко преди 1 часа след полунощ. Двамата живеят близо до вкъщи, затова тръгнаха пеша", спомня си фаталната вечер Десислава. Тя с насълзени очи и сподавен глас продължава да се рови из спомените си за нощта, в която убиха брат й.

Реклама

"Към 4 часа ми звъннаха от полицията по телефона. "Вие ли сте сестрата на Николай Спасов?" - попитаха ме отсреща. Казаха ми веднага да отида във ВМА, защото брат ми е претърпял ПТП. Започнах да го набирам по телефона, но джиесемът му беше изключен. На път към болницата продължих да звъня на приятелката му Паула, но тя не вдигаше...", обяснява още Десислава.

"В момента, в който с мъжа ми отидохме във ВМА, лекарите просто ми подадоха вещите на Николай в ръцете с думите: "Ами съжаляваме, той почина", ридае сестрата.
Направената кръвна проба на шофьора Бисер е отрицателна. Той не е употребил алкохол преди инцидента, обясняват разследващите.

"Какво значение има, че не е пил. Стана ясно, че преди инцидента е ходил на картинг. Адреналинът му е скочил, после се качил в своята кола и продължил да гази", възмутена е Десислава. Тя обяснява, че и нейният брат не е бил пиян. На рождения й ден е изпил две бири и нищо повече.

"За тях (прокурорите - бел. ред.) има значение, че е пил. Още не знам дали няма да изкарат брат ми виновен", възмутена е сестрата на Николай Спасов.
Веднага след инцидента обвинения бяха повдигнати на Бисер Андреев, син на прокурора от Софийска градска прокуратура Венцислав Андреев. Младежът отговаря за причиняване на смърт на повече от едно лице при нарушение на Закона за движение по пътищата. Разследването трябваше да се поеме от Софийската градска прокуратура. Тъй като Бисер е син на обвинител в тази прокуратура, делото бе поето от Софийската окръжна. Причината - да се избегнат всякакви съмнения за безпристрастността на разследването. Делото е възложено на Варненската окръжна прокуратура, но в крайна сметка бе върнато и дадено на прокурор от Перник.
"Защо се върна от Варна разследването, а ни пратиха прокурор от Перник? Те пак работят заедно. Резултатът от това, че Бисер е прокурорски син, вече се вижда с това забавянето на делото. Нямам представа какво толкова разследваха за година и осем месеца", оскърбена е Десислава Спасова.

Жестокият инцидент

Жестоката катастрофа стана след среднощна гонка на 5 август 2011 година. 21-годишният Бисер Андреев кара беемвето си в крайната лява лента по бул. "България" и иска да се престрои в средната. Асфалтът е мокър. Бисер изпреварва "Ауди", но колата му се хлъзва и е блъсната челно от аудито. Беемвето се завърта и излита към спирка. При удара на място загиват 39-годишната Паула Тодорова и 34-годишният Николай Спасов, които в същия момент вървят по тротоара.

Реклама
Реклама
Реклама