Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1930414 www.bgdnes.bg

Нахапаната от кучета шуменка: Останаха ми белези от помияра завинаги

Иво АНГЕЛОВ

Шуменката Атанаска С. Д. успя да осъди общината в областния град с 1500 лева, защото е била нападната и нахапана от улично куче на 18 октомври 2012 година. Това става ясно от решение на Районния съд в Шумен.

Пострадалата жена работела в кв. "Б. Българанов", където имало много безпризорни помияри, проявяващи агресия към преминаващите хора. Вечерта на 18 октомври жената се връщала от работа и вървейки по ул. "Искър", е била нападната и ухапана от куче. Оказана й е спешна медицинска помощ, както и да ползва осем дни отпуск поради временна нетрудоспособност.

Реклама

Пострадалата поискала от кметството обезщетение в размер на 1702 лева. От община Шумен са счели, че предявеният иск е недопустим и неоснователен, тъй като увреждането е настъпило в резултат от битова злополука. Решението подлежи на обжалване.

"Ищцата твърди също, че лечението е продължило повече от два месеца, като през този период е продължавала да изпитва болка, че нараняванията са й причинили затруднения при къпане и ходене, както и че са довели до трайни белези, ограничаващи я при избор на облекло", пише в решението на съда.

В същото време стана ясно, че кучета в общинския приют във варненското село Каменар живеят в ужасяващи условия, алармираха потресени природозащитници. В интернет дори стартира международна подписка за закриването на институцията, защото съществува в разрез с много европейски нормативи.

"Кучетата, попаднали в общинския "приют" Каменар, близо до Варна, никога не виждат слънце! Те си вършат биологичните нужди в килиите, а след това персоналът (ако са в настроение) отмива екскрементите с маркуч, с леденостудена вода дори и през зимата, при минус 20! Разбира се, животните са в килиите, докато продължава "процедурата", и подгизват, след което бавно измръзват. Те не получават достатъчно храна, а и водата за пиене се оказва дефицитна в това мракобесническо място", се казва в подписката, която разкрива потресаващи детайли от живота в приюта.

Природозащитници разказаха, че отношението към кучетата е варварско - при транспортиране те са влачени брутално, а в килиите са държани жадни и гладни в продължение на дни.

Животни умирали при кастрации

Качеството на кастрациите в приюта в Каменар било на много ниско ниво и често животните умирали от инфекции и кръвоизливи. "За медицинско обслужване не става и дума - просто такова няма. Доброволци очевидци от неправителствени организации твърдят, че често бездомни четирикраки, постъпили в Каменар, изчезват и съдбата им не е ясна", се казва още в негодуванието на защитниците на животните.

"България Днес" потърси за коментар ръководството на приюта. Първоначално мъжки глас ни каза да се обадим 2 минути по-късно, за да се върне началникът. При повторно позвъняване женски глас обясни, че няма никой от ръководството на приюта и не е възможно да се коментира случаят.

Реклама
Реклама
Реклама