Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1982304 www.bgdnes.bg

Експерт алармира: Има 1,3 млн. "фантоми" в списъците

Иво АНГЕЛОВ

Около 1,3 млн. "фантоми" присъстват в избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори. Това съобщи пред "България Днес" проф. Петър Иванов след проучване на Центъра за демографска политика.

Експертът се позовава на данни на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), според които броят на българското население е около 6,980 млн. души. По данни обаче на Националния статистически институт (НСИ) приблизително толкова е и броят на родните гласоподаватели.

Реклама

"Получава се така, че непълнолетните граждани в България са само около 10 000 души. Преброянето на населението през 2011 г. обаче показа, че юношите под 18 г. са 1,3 млн. или 18% от населението. Те нямат право на глас и точно тази бройка е запълнена с "фантоми" в избирателните списъци. Това са хора, които не същуствуват, но могат да бъдат използвани за зачеркване на бюлетини", коментира проф. Иванов. Той добави, че при 50% активност на избирателите, на всяка една бюлетина, пусната в урната, ще се пада по една фантомна. Фалшификацията не може да се установи при паралелното преброяване, тъй като то работи само с протоколите на избирателните секции.

Според него има всички предпоставки за подмяна на вота на парламентарните избори. "Гласове се купуват, а продажни социологически агенци дават невярна информация за процентите на партиите. Има поне 10-20 начина, по който вотът може да бъде подменен. Важно е да се отбележи, че не се знае много за софтуера, с който ще бъдат обработвани резултатите, като и там може да бъде извършена манипулация. Мисля, че международните наблюдатели няма как да хващат измамите", заключи Иванов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама