Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1983459 www.bgdnes.bg

Шофьори мамят за автоданък с банкови преводи

Предприемчиви шофьори откриха начин да минат през технически преглед, без да плащат целия данък за МПС. В момента действа изискване пунктовете да проверяват задължителния документ за платен налог за колата, преди да я качат на канала.

Находчивите водачи обаче, вместо да ходят в общината, където ги карат да погасят вече натрупани данъци за колата, отивали в банка или на каса за парични преводи и плащали само дължимото за настоящата година. След това представяли в пункта за технически преглед платежното нареждане, в което пише "данък МПС за 2013 г.". Шашмата се правела често и от собственици на скъпи возила, на които годишният данък достига няколкостотин лева.

Реклама


Тарикатите превеждали само 30-40 лева, колкото да вземат нужната за прегледа бележка. Масово пристигат на прегледи с платежни нареждания и ние ги признаваме, защото това е документ, удостоверяващ, че данъкът е платен, обясни врътката служител в столичен пункт за технически прегледи, пише "Монитор". За да се прекрати шмекеруването с бележките за платен данък, в столичното кметство планират пунктовете за технически прегледи да се вържат с общинската система за отчитане на местните данъци и със софтуера на агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство.

"При въвеждането на данните за колата, пристигнала за технически преглед, в сервиза ще излиза съобщение дали са платени или не дължимите такси. Ако не са направени вноски, няма как да се извърши технически преглед", обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. По думите му системата ще заработи от 1 юни а в момента се правят тествания на софтуера. Освен това от "Московска" 33 са поръчали 800 холограмни лепенки, които ще се поставят на бележките за платен данък за автомобилите, както и върху данъчните оценки, за да се прекратят измамите с фалшиви удостоверения. На всеки стикер ще пише "Столична община" и ще има уникален номер.

По думите на Барбалов причината за въвеждането на стикерите е, че през миналата година е имало 30 случая на фалшиви документи за платен местен данък за превозни средства. От януари пък са засечени 5 случая, при които при нотариус са представени неистински бележки за автомобили, отбеляза Барбалов. Те се ползват при изповядване на сделки на моторни превозни средства, както и при техническите прегледи на автомобили. При опит за отлепяне на стикера той ще се разпада.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама