Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2005246 www.bgdnes.bg

Пребитият съдия Мариян Марков: Няма да открият душманите ми!

Искам да забравя нападението над мен. Мъча се, но няма да мога и цял живот ще си спомням за него. Това сподели пред "България Днес" съдията от Софийския градски съд Мариян Марков.
Той бе атакуван от двама непознати пред дома си на столичната ул. "Оборище" през ноември. Докато отивал на работа сутринта, магистратът бил издебнат от биячите близо до входа му. "Веднага щом се показах от ъгъла, получих удар в лицето", спомня си с ужас Марков. Той е бил налаган с метални боксове. Паднал в несвяст, а случаен минувач се е обадил на тел. 112, за да извика помощ.

След нападението Марков имаше редица травми по главата - голям оток на дясното око, охлузвания по веждите и устните. Още същия ден той прие журналисти в дома си, за да разкаже за случилото се. Докато говореше, съпругата му попиваше с кърпички кръвта, която се стичаше по лицето му.
Семейството е потресено от коментарите в обществото за инцидента. Мнозина одобряват побоя и пожелават нападателят да бъде открит и осъден на един месец условно. "Дори не ми се говори за това. Всички знаем в каква държава живеем", смята съдия Марков.
Той е сигурен, че атаката не е била с цел грабеж, защото нищо не му липсва. Когато връща лентата назад, съпругата му се досеща, че две седмици е срещала непознати хора да се въртят около кооперацията им. Тя дори ходи в СДВР, където да направят фоторобот на странните пришълци. Това не помага.

Реклама

"Няма как да ги обявят за издирване. Те не са извършили престъпление, като са стояли около блока", обясняват юристи.
Именно съпругата е тази, която кара магистрата да се обърне към полицията за помощ, но доказателства по случая не са намерени. Натоварената обикновено улица във фаталния ден е пуста. Двамата нападатели са видени само от един свидетел, но много отдалеч. Заприличали му на работници. Те дори не избягали, а продължили да си вървят спокойно, за да не привличат погледи.


"Със сигурност са ме дебнали известно време. Вероятно единият е наблюдавал, а другият ме е причакал до входа", коментира пострадалият. По думите му безскрупулните бандити са го набелязали, но това, че не излизал по едно и също време, ги затруднило.
След инцидента Марков получи лична охрана от Министерството на правосъдието. Пазят го няколко мъже от отдела за закрила на магистрати. "Поне до ваканцията ще ползвам охраната. Все пак това не може да продължава цял живот. Понякога досажда постоянно да ти ходят по петите, но какво да направиш", шегува се съдията. Той с ирония разказва и как се е сбогувал с любимото си яке, защото цялото било в кръв, която не можела да се изпере.

В началото на май съдия Марков получава писмо. От районната прокуратура го уведомяват, че делото за нападението е прекратено, след като не е открит извършител. "Аз съм юрист. Знам, че няма как да се намерят виновните, защото липсват доказателства. Единственият шанс е, ако някой от тях се похвали какво е направил. Но така или иначе това няма да има правна стойност", смята магистратът. Той не вярва, че биячите му ще си получат заслуженото.
Опасява се, че всеки един магистрат може да бъде открит заради имотната декларация, която са длъжни да подават пред Сметната палата. Оказва се, че посочвайки адресите си, съдии и прокурори улесняват душманите си. Затова пострадалият се надява тези данни да се заличават в бъдеще.
Във вторник Мариян Марков научи от "България Днес" неприятната новина за инцидент с негов колега. Оказа се, че половин година след зверската атака срещу съдията е набит и прокурорът от Софийската градска прокуратура Кирил Димитров.

Общи дела с набития прокурор Кирил Димитров

Съжалявам за Кирил Димитров, това, което му се е случило, е някаква гадост, коментира Мариян Марков по повод нападението над колегата му. Обвинителят бе причакан пред дома му в столичния кв. "Хаджи Димитър" на 13 май. Във входа на блока му трима маскирани го удряли по главата и избягали. За случая прокурорът не пожелал да уведоми полицията.


Димитров бил спокоен, не е избухвал в съдебната зала, разказват негови колеги. Те дори се учудили, когато обвинителят се забърка в скандал с журналиста от "Медиапул" Борис Митов. За отправени реплики и неуважително отношение към репортера прокурорът бе наказан със забележка.
Марков и Димитров са имали много общи дела през годините. Едно от най-известните е срещу ексшефа на „Напоителни системи“ Георги Харизанов, който бе обвинен за кражба на 54 000 лв. от сейф на фирма. Димитров му поиска 15 г. затвор, но Марков го оправда. Двамата магистрати се срещнали и в процес срещу полицай от 9-о РПУ, който изнудвал люлински бандити. Униформеният, който по-късно постъпил на работа в СДВР, бил оневинен на всички инстанции.
Не можеш да предполагаш откъде може да дойде атаката - може да са осъдени, излезли на свобода, може да са близки на жертви на престъпление или просто някой психичноболен, коментира Мариян Марков. Той признава, че най-тежките му дела са били за убити при катастрофи и срещу тийнейджъри наркомани.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама