Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2005252 www.bgdnes.bg

Брендо не познава 12-те обвинени от групата

"Внесохме материали по делото, с което се аргументираме защо срещу клиента ни Евелин Банев няма нито едно доказателство за извършено престъпление. Един от основните ни козове е това, че Банев не познава нито един от останалите подсъдими. А те все пак са обвинени в престъпна група. Това лесно би могло да се докаже. Господин Банев и другите арестувани не са били нито в бизнес отношения, нито в неформални." Това разкри пред "България Днес" Лучано Пици, един от италианските адвокати на сочения за кокаинов крал Евелин Банев. Заради новите доказателства в полза на Брендо делото бе отложено за следващата седмица - 28 май. Очаква се процесът срещу Банев и останалите 12 подсъдими да приключи най-късно до края на юни, прогнозира адвокат Пици.

Банев е в затвор в Милано по обвинение за трафик на дрога по маршрута Латинска Америка - Европа заедно с представители на фамилията Белоко от калабрийската мафия Ндрангета. Днес се очакваше прокуратурата да поиска конкретни наказания за всеки един от арестуваните. "Максималната присъда, която Банев може да получи по това обвинение, е 30 години, но това е твърде песимистичен сценарий“, уточни още адвокат Пици.
На следващото заседание ще се изслушат прокуратурата и пледоариите на тримата адвокати на Брендо - Марио Бруза, Серджо Спаньоло и Лучано Пици. Това може да стане и в рамките на две съдебни заседания. Брендо падна в капан по време на съвместна операция на италианските карабинери с българските власти. Тя бе озаглавена с кодовото име "Кокаинови крале". Заедно с Брендо са арестувани словенец, румънец, българи и италианци. Сред тях освен словенци, испанци имаше и българи, ръководени от българо-италианеца С. Йовчев, който също очаква присъда. По това дело подсъдим е и банскалията Йордан Еринин, който е под домашен арест в Италия.

Реклама

Делото продължава за останалите десет обвиняеми, за чийто бос е сочен Евелин Банев- Брендо. Само един от всички подсъдими е дал обяснения пред съда. Далият показанията е Захари Марков, който е известен с прозвищата Марко и Марчето. Той е един от ключовите обвиняеми по делото. От него започва разследването по „Кокаинови крале".
През 2007 година са арестувани групи от така наречените мулета, които пренасят капсули кокаин в стомасите си. Те били хванати на летища в Рим, Милано и Амстердам. След като проследяват контактите им, криминалистите стигат до Марков. По-късно става ясно, че Марков и Брендо са тясно свързани. Пред съда в Милано Марков отрича да е бил във Венецуела, откъдето да е ръководел мулетата. Той заявил, че приятелката му Елена Цанкова е замесена в кокаиновия трафик и именно тя водела разговор за кокаин от неговия телефон.
Очаква се съдията да удължи гледането на процеса срещу кокаиновите крале с още два месеца заради големия брой подсъдими - 13.

В изолация

Евелин Банев бе екстрадиран в Италия на 27 юли миналата година. Той е в затвора "Реджина Чели" и комуникира само с адвокатите си. Напразно съпругата му Моника Добринова и малката Лара прекараха седмици наред в Италия в отчаяни опити да си уредят свиждане. Оказа се, че дори отвличането на 10-годишната му дъщеричка Лара Банева, която прекара 48 дни в плен, не умилостиви италианските магистрати. Те отказаха да променят мярката му за неотклонение и дори се наложи български прокурор да лети до Италия, за да разпита затворения баща относно инцидента. Междувременно адвокатите на Брендо са категорични, че Банев е подписал декларация, че не иска да бъде връщан в България до края на процеса срещу кокаиновите крале. Междувременно и северната ни съседка Румъния поиска да съди Брендо на нейна територия, но не пожела да плаща разходите по транспортирането му.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама