Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2011656 www.bgdnes.bg

Млатиха с кръстове гейовете в Москва

Неразрешена гей демонстрация в Москва прерасна в тежки юмручни схватки между привърженици и противници на правата на хомосексуалистите.

За пореден път активисти се опитаха да протестират срещу хомофобското законодателство, налагано от Кремъл. В събота демонстрантите се струпаха пред сградата на Думата, но бяха атакувани от войнстващи защитници на православието, съобщи Ройтерс.

Реклама

Сериозно си изпати Николай Алексеев, основател на гей парада в руската столица. Той получи няколко удара с юмрук право в челюстта и само намесата на органите на реда го спаси от по-тежко малтретиране. Неговите колеги също бяха нападнати брутално от агресивни мъже, носещи кръстове и икони.


Полицията съобщи, че е задържала 30 души, участвали в сблъсъците. Арестуваните са и от двете страни. Правителството обаче се въздържа от коментар дали схватките е можело да бъдат избегнати.

В началото на годината Думата прие закон, който налага големи глоби за организиране на публични мероприятия, разпространяващи информация за лесбийки и гейове сред непълнолетни. Президентът Владимир Путин обаче продължава да игнорира вътрешните и външните критики, че така допринася само за увеличаване на омразата в обществото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама