Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2011728 www.bgdnes.bg

Араби първи открили Австралия

Пет медни монети отпреди 1000 г. са на път да пренапишат историята на Австралия.
Намерените в северната част на континента ценности са арабски от султанат Килуа, който от 1981 г. е част от световното наследство на ЮНЕСКО в африканската държава Танзания. Ако старинните пари бъдат приети за доказателство от научната общност, то тезата, че държавата континент е открита от легендарния британски мореплавател Джеймс Кук, отива в кошчето за боклук и започва ново писане на историята, твърди в. "Дейли мейл". Всъщност първите писмени сведения за Австралия датират от 1606 г., когато край бреговете й акостират холандски мореплаватели.
Разкритията на проф. Иън Макинтош от Университета в Индиана загатват, че почти безлюдната страна е била посещава от други народи доста по-рано, отколкото се смята според текущите исторически анализи. Екипът на учения щателно е изследвал изсечените през XI век монети с арабски надписи и вече подготвя експедиция, която ще изследва местата, където били открити. Находката е намерена през 1944 г. на остров покрай северния бряг на Австралия от войник Маури Айзънберг. Съвсем случайно той намира пръснати по пясъка монети и ги прибира в джоба си. След края на Втората световна война Айзънберг забравя за тях, но през 1979 г. ги изпраща на австралийски музей. След това прави карта и отбелязва с "Х" мястото, където приблизително е намерил парите. Случаят отново остава забравен, докато вече в наши дни проф. Макинтош не се активизира.
 "Посещението на историческия плаж няма да е свързано само с картата на Айзънберг", уточнява изследователя за АП. "Ще търсим и мистична пещера, която се споменава в аборигенските легенди. Природното образувание би трябвало да се намира близко до брега, където са намерени монетите, и според слуховете в него има древни богатства и оръжия", допълва той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама