Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2029948 www.bgdnes.bg

Сринаха ромското гето под моста "Чавдар"

Мощен багер срина ромско гето под моста "Чавдар" в столицата вчера. Огромни самосвали извозваха смърдящите боклуци на сметището във "Враждебна.


Влади Калинов, шеф на дирекция "Строителен контрол" към Столична община, не знаеше за случилото се. Оказа се, че операцията е на строителната компания "Балканстрой". Теренът от 6 дка с няколко стари постройки бил нейна собственост.

Реклама

"Просто разчистваме и ще оградим мястото, след което ще го обозначим, че е наше. Дали ще се строи нещо в имота, не знам. Предупредихме ромите, които са се самонастанили, като им дадохме срок 15 дни да напуснат. Къде ще отидат - не е наша грижа. Сградите са много стари и паянтови. Може да рухнат и да има жертви", обясни мъж, представил се като Петър Петров.

Оказа се, че бордеят, който е на хвърлей от центъра на София, е без вода, ток, канализация и от него се носи отвратителна смрад.

Как са живели ромите в старите къщи без елементарни битови условия - също не е ясно. Някои от тях лежаха на съдрани дюшеци и наблюдаваха с блуждаещи погледи багера, който мачкаше съборетините. Повечето цигани бяха пияни. Един от тях обясни, че са от Монтана и са над 20 души. Най-възрастният, порядъчно почерпен, се ожалил: "Бате, дай 2,50 лв. да купим бензин, за да се палим пред общината".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама