Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2071136 www.bgdnes.bg

В Турция протестират безмълвно

Турците намериха хитър начин за протест на площад "Таксим" в Истанбул, брутално разчистен от полицията.

От понеделник насам набира сила няма демонстрация, без никакви движения и жестове. Идеята тръгна от младия хореограф Ердем Гюндюз, новата икона на събитията край Босфора.

Реклама

Гюндюз застана прав, с ръце в джобовете и с поглед към културния център, носещ името на Кемал Ататюрк. Без да изрече нито дума, без дори да помръдне, той престоя така 8 часа. Полицаите, вардещи "Таксим", се видяха в чудо и не знаеха как да действат.

Според заповедта на премиера Реджеп Тайип Ердоган всеки демонстрант на емблематичния площад в Истанбул се приравнява с терористите и трябва да бъде арестуван. Но Гюндюз нищо не прави, нито скандира лозунг или искане.

За няколко часа безмълвната акция набра хиляди последователи, които се присъединиха към Гюндюз. Полицията най-накрая започва да арестува активистите, тъй като се образува значителна тълпа.

Въпреки забраната на Ердоган в центъра на Истанбул и на другите големи градове продължават да се събират хора. Според прокуратурата само през уикенда са задържани над 600 души в Истанбул и Анкара. ООН официално призова турското правителство да спре грубата сила срещу демонстрантите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама