Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2072033 www.bgdnes.bg

Майката на заклания 11-годишен Присиян: Съдът ще ме убие!

"Вече близо 4 месеца чакам съдиите от  Върховния касационен съд (ВКС) да вземат окончателното решение за това ще бъде ли осъден убиецът на сина ми Присиян.

 

Това е смешно на фона на факта, че палачът, който закла детето ми, си призна всичко. Не виждам какво толкова умуват и мислят, та забавят решението, при условие че има присъди от Шумен и Варна. Така ще ме уморят и мен!", проплака пред "България Днес" почернената Стефка Влайкова. Нейният син - 11-годишният Присиян Иванов, бе открит мъртъв на 6 септември 2011 година в недовършен строеж на търговски дом в центъра на Шумен.
Детото е било наръгано над 17 пъти в тила и гърба от 21-годишния Христо Сечински-Кобрата с нож. Съдебномедицинската експертиза заключи, че Присиян е умрял в адски мъки, докато Кобрата е прерязвал гръбнака му с хладното оръжие. Истинският мотив за престъплението така и не стана ясен. Разследващите предполагаха, че двамата са се скарали за 30 стотинки, които Кобрата искал да върне на Присиян, защото го почерпил предишния ден. Детето отказало да ги приеме и Христо превъртял. Другата версия била, че Присиян му се присмял за мъжкото достойнство и Кобрата, който е бил сексуално насилван в помощно училище, го нападнал. В крайна сметка Сечински направи самопризнания, като се опита да използва вратичката в закона - да намалят присъдата му с 1/3 за това, че е казал какво е направил.
"Съобразих се с всичките му човешки права. Чаках го да обжалва колкото си пъти иска, въпреки че той постъпи по-жестоко от животно. Той уби детето ми по мъчителен начин. Само като си представя какво е преживял синът ми Приси, и не мога да дишам. Някаква буца ми застава в гърлото и вече 2 години не мога да изживея мъката си", плаче неутешимо Стефка. Тя разказва, че живее в непрестанен стрес, че Кобрата може да излезе на свобода след по-малко от 10 години - когато ще бъде на 32 години. "Тогава той ще бъде завършен престъпник, лежал в затвора и обигран. Още в самото начало полицаите казаха, че е шикалкавил пред тях и е бил изключително хитър по време на разпитите", спомня си Стефка.
Ченгетата залавят Кобрата ден след убийството. Оказва се, че той се запознал с Присиян месец преди инцидента. Започнал да се появява на детската площадка, опитвал се да впечатлява малчуганите, като хвърлял ножове. Присиян казал на майка си за новия си приятел и дори поискал от нея стари дрехи, останали от батко му, за да ги даде на убиеца си. "Казваше ми, че той е по-голям, но се държи като малко дете. Присиян ходеше да помага в магазинче в квартала, за да изкара по някоя стотинка. След това всичко е давал на Кобрата", разказва почернената майка. Денят преди убийството Присиян отива в църква и запалва свещички - за семейството си и за приятеля си Кобрата.
След като убива Присиян, Христо Сечински се прибира у дома си. Отървава се от острието на ножа, като го изхвърля. На следващия ден рано сутринта отива до магазина, където помагал Присиян, обут с чехлите на детето, и пита дали е дошъл на работа. След като разбира, че все още никой не подозира какво се е случило, се връща на местопрестъпението и се опитва да запали трупа, но не успява. Медицинската експертиза на Христо Сечински заключи, че той е напълно вменяем и е осъзнавал какво върши, докато убива детето. За това говори и фактът, че се е опитал да прикрие следите си.
"Когато видях Приси за последно, малко се сдърпахме, защото той искаше телевизор, а аз нямах пари да му купя. Пратих му есемес, да не се сърди, че ще измисля нещо... После вечерта не се прибра, а той никога не закъсняваше. Телефонът му даваше свободно и по едно време вече бе изключен", плаче неутешимо Стефка.
Кобрата отвежда сам полицаите до мястото, където е хвърлил ножа. Така и не дава обяснение защо е заклал 11-годишния си приятел. Когато бабата на убиеца разбира какво е извършил, се самоубива.
 "На моменти и аз започвам да си мисля и аз за самоубийство, но имам още един син - Влайко, за когото трябва да се грижа. Ходих на психиатри, но нищо няма да помогне. Искам да чуя присъдата на този свиреп човек. Искам да знам, че той ще лежи дълго в затвора и няма да нарани друго дете. Това е смисълът на моя живот сега", разкрива майката Стефка.
Преди няколко дни хазаинът на Стефка й казал, че в Шумен се говори, че Кобрата е на свобода. "Хазаинът беше изплашен, притесняваше се. Той също е виждал как Кобрата причаква Присиян пред дома ни и го изнудва да излиза и да ходи с него по някакви места. Страхувам се, че този Кобрата ще излезе на свобода и ще си живее спокойно живота. Всеки ден съм в този кошмар", разкрива Стефка.


Намалиха присъдата му

Сечински избегна доживотния затвор, а съдът в Шумен му даде присъда от 30 години  при първоначално строг режим и 100 000 кръвнина. След обжалване на присъдата Варненският апелативен съд намали присъдата с 2 години. Кобрата обжалваше всяко решение  на магистратите. Според майката на Присиян в случаите на такива жестоки престъпления с деца споразуменията действат в услуга на престъпниците. Заседанието на ВКС се проведе през февруари тази година, а решението трябваше да излезе месец по-късно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама