Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2073043 www.bgdnes.bg

Станишев: Маските да паднат, информацията за офшорните сметки да излезе публично

"С предложението за отмяна на избора на Делян Пеевски даваме ясен знак на българските граждани, че сме готови да променим правилата на управление на държавата", каза от парламентарната трибуна Сергей Станишев. В изказването си той поиска маските да паднат и всички данни за частни икономически интереси, включително и за офшорни фирми на български граждани да станат публични и достъпни за обществото.


"Цялата ни държава, всички институции са проядени от частни интереси, които се маскират зад обществените нужди, това е процес, вървял отдавна, достигна своя апогей през последните четири години по време на управлението на ГЕРБ", смята лидерът на БСП.

Реклама

"Това доведе икономиката до срив, а българите - до мизерно дъно, това трябва да спре и да започне процес на пречистване и на институциите и на обществения и политически живот. Затова започнахме реформата в сектора на сигурността, защото при Борисов и Цветанов всички възможности на службите се използваха за лични и партийни цели", продължи Станишев.

Според него, сега е важно да бъдат постигнати бързи резултати от пресичането на контрабандата, ограничаване на икономическата престъпност. Но в желанието си да стигнем до това, прекрачихме една граница - това е обществената оценка за хората, които заемат висши държавни постове, призна соцлидерът.

"Извинявам се на депутатите, на нашите привърженици, на всички, които ни подкрепиха на изборите, случилото се е сериозен урок за мен, поемам цялата отговорност за неправилната стъпка", каза още Станишев и нарече случилото се „политическа грешка".

Той определи като високо-рискова работата срещу организираната престъпност и икономическите интереси на отделни частни структури и пожела да се намери човек, който е готов да поеме този риск. Станишев поиска повече искреност в политиката и сваляне на маските, зад които се крият частни интереси. Нека на масата бъдат сложени всички икономически интереси и кръгове, които без да са публични, формират поведението на държавата, поиска соцлидерът.

Станишев оцени като почтена и ясна позицията на ДПС да се обърне към Конституционния съд относно правата на Делян Пеевски да се върне в парламента. Той заяви, че не може повече да има политически чадъри към никого, независимо каква позиция е заемал, ако е нарушил закона. Станишев обяви, че всяко следващо предложение за законова промяна или назначение, трябва да бъде задължително тествана за обществено одобрение.

Лидерът на БСП поиска да се поиска информация за всички български граждани, които имат офшорни сметки и тя да бъде публично оповестена. Така ще стане ясно дали има морален или законов казус в случай, че има установени нарушения.

Реклама
Реклама
Реклама