Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/4370281 www.bgdnes.bg

Комари затварят училища в Лом

Галена ЧАРИЙСКА

Ужасяващи рояци от комари атакуват Лом. Гъсти облаци от насекомите атакуват мъже, жени и деца и им пият кръвта, предизвиквайки жестоки пъпки и отоци. Заради страховитото нашествие на тигров комар в Лом са на път да затворят местните училища за принудителна ваканция, научи "България Днес".

"Ако общината реши да затвори училищата, това е нейно право и ние ще се съобразим с него. Гнезда на тигров комар при нас открихме в края на август и те все още са си тук. Числеността на насекомите е завишена заради влагата от валежите тази година", обясни пред "България Днес" д-р Даниела Караилиева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Монтана.

Реклама

Тя добави още, че от здравната инспекция отново са подали искания за обработка на тревни площи, но оправданието на общините било, че не разполагат с необходимите средства. Според д-р Караилиева обаче това ще е последното пръскане срещу вредителите за тази година, понеже предстои захлаждане на времето.

"За щастие нашият тигров комар е безобиден и не разнася сериозни болести. Нито един от изследваните екземпляри не е дал обезпокоителни резултати. Лошото е, че те са такъв вид, който хапе и през деня, а засегнатите участъци по кожата са по-болезнени и отминават по-бавно", допълни още директорката на здравната инспекция.
"Наистина имаме много комари, но чак за ваканция и дума не може да става. Не мисля, че завишеният им брой през последните няколко месеца е достатъчно основание да излизаме в принудителна почивка", коментира пред "България Днес" ръководителят на компютърните кабинети в СОУ "Димитър Маринов" в крайдунавския град.

За опасните тигрови комари, които пренасят тропически болести, алармираха местни жители още в средата на август. Тогава стана ясно, че тигровите комари най-вероятно са били пренесени в Лом с кораб по Дунав или с влак. Такива насекоми бяха установени и в областите Бургас и Пловдив.

Комарите с ивичеста окраска пренасят 22 вида болести, сред които са и тропическите зарази денга, чикунгуня и нилска треска.

Специалистите съветват гражданите да не държат застояла вода по дворовете си и по терасите. Задължително да се използват репеленти, пък съветват медиците.

Нападнаха и столичните забавачки

За обезпокоително много нахапвания от кръвопиещи насекоми алармираха пред "България Днес" родители на малчугани от столичните детски градини и ясли. "Всяка сутрин слагам в раничката на дъщеря си репеленти, както и "Фенистил" за вече нахапаните участъци, понеже детето се чеше постоянно. Цялата е в ситни пъпчици от ухапвания", сподели разтревожена майка пред вестника. Учителките и персоналът в детските заведения вече са уведомили директорите, които пък от своя страна са изпратили искания за ново обработване на тревните площи в забавачките.

Реклама
Реклама
Реклама