Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/4822013 www.bgdnes.bg

Чеци сравнява снимки на косми

Николай Русинов-Чеци се съмнява, че са манипулирани част от веществените доказателства за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина през лятото на 2011 г. Това стана ясно на заседанието по делото в Софийския апелативен съд (САС) вчера. Пред него Русинов обжалва доживотната си присъда, която му е наложена от първата съдебна инстанция - Софийски градски съд (СГС).

В подкрепа на тезата си за физическа намеса върху веществените доказателства, иззети от местопрестъплението, Чеци поиска от съда на следващото заседание те да му бъдат предявени. Става дума за 9 салфетки със зацапване от кръв. Хартиените кърпички са били в чантата на погубеното момиче, с което Русинов е правил секс преди смъртта му. Те били използвани от Чеци след акта, се разбра още по време на делото в градския съд. "Да се предявят салфетките, за да се установи дали има манипулация при рязането им, защото има разминаване с експертизите" обясни Русинов пред САС. Той иска да му бъде предявен и дамски хигиенен тампон, който е бил изпратен за ДНК анализ в Австрия. По думите на Чеци това веществено доказателство не било номерирано по реда. То не било ясно как е иззето, кой го е предал, а протоколът от това следствено действие бил написан на ръка. Според осъдения на доживотен затвор същите пропуски по време на разследването били допуснати и при изземването на косми от убитото момиче, които също са били изпращани за ДНК анализ в Австрия.
"Искам да се разбере какво е иззето, защото има огромно разминаване между описаното от двете следователки и това, което са получили за анализ експертите в Австрия", заяви Русинов. Според неговите твърдения австрийските специалисти направили снимки на получените от България веществени доказателства. По думите на Чеци не е ясно какво точно е изпратено в лабораторията в Инсбруг. Той заяви пред съда, че и до момента в делото не били приложени техни снимки. От обясненията на подсъдимия се разбра, че той се съмнява дали иззетите от местопрестъплението косми на жертвата са тези, които са заминали за изследване от чуждите експерти.


Съдът прие исканията на Русинов и разпореди веществените доказателства и снимковия материал да му бъдат предявени на следващото съдебно заседание на 6 юли. На него Чеци и адвокатите му ще сравняват снимките на българската прокуратура с направените в Австрия на косми от Яна. Те ще имат възможност да се запознаят и с иззетите салфетки със зацапвания от кръв. Рязани ли са от експертите и дали състоянието им съответства с описаното в документацията по делото.
На вчерашното съдебно заседание Чеци се усъмни, че липсват и страници от експертизата на дрехите на убитата Яна. През цялото време той продължаваше да се хваща за технически детайли при изготвяне на различните анализи, а не толкова за експертните становища на вещите лица. Русинов им зададе безброй въпроси за номерацията на страниците на съдебномедицинската експертиза, направена на дънките, потника, чорапите и бикините на погубената млада жена. Причина за това бе прескачане на номер в страниците. Очевидно Русинов и адвокатите му се усъмниха дали някоя не липсва. Специалистите обясниха, че става въпрос за техническа грешка, тъй като номерацията на страниците се извършва от софтуер. Чеци веднага контрира експертите, заявявайки, че не може при всички останали експертизи тя да е наред, а при тази да не е. Вещите лица контрираха, като заявиха, че документите са легитимни, изтъквайки положените техни подписи и печати.
От същината на експертизата стана ясно, че върху бикините на Яна има петна от кръв, но не може да се установи от коя част на тялото е тя. В сферата на вероятностите те изразиха становище, че е възможно тази кръв да е следствие от механично въздействие върху входа на влагалището на жертвата. Експертите не се ангажираха с категорична позиция.

Нищят сексуалността му

Трима съдебни експерти, изготвили психиатричен и сексологичен анализ на Николай Русинов-Чеци, ще бъдат разпитвани от САС на следващото съдебно заседание. Те вече отговаряха на въпроси по темата, когато делото се гледаше от градския съд. Тогава те заявиха, че към момента на престъплението Русинов не е имал психични отклонения и не е сексуален маниак. Очаква се повторният разпит на вещите лица да допринесе за изясняване на детайли около жестокото престъпление, при което е отнет животът на 28-годишната студентка в Борисовата градина.

Ваня ТОДОРОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама