Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/5195313 www.bgdnes.bg

През 2015 година си отидоха Мая Плисецкая, Тери Пратчет, Борис Немцов и Винету

През отиващата си 2015 г. светът изгуби легендарни режисьори, музиканти, писатели, бизнесмени, политици и кралски особи.

Големият британски писател сър Тери Пратчет си отиде на 66-годишна възраст след дълга битка с болестта на Алцхаймер. Фантастът е продал над 75 милиона книги. Най-известната му поредица “Светът на диска” се състои от 40 романа, преведени на 37 езика. Писателят е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар от 2009 г. заради приноса му към литературата. 

Реклама

Руският опозиционен лидер и бивш вицепремиер Борис Немцов (55 г.) бе разстрелян показно в центъра на Москва на метри от Кремъл и Червения площад. Немцов беше eдин от силните критици на политиката на руския президент Владимир Путин. 

Бившият турски президент Сюлейман Демирел, който два пъти като премиер бе свалян с военен преврат, почина на 90 г. Демирел бе 7 пъти министър- председател на Турция между 60-те и 90-те години и бе държавен глава от 1993 до 2000 г. 

Филмовата легенда сър Кристофър Лий, известен като злия магьосник Саруман във “Властелинът на пръстените”, почина на 93 г. от дихателни проблеми и сърдечна недостатъчност. Британецът доби популярност с изиграването на едни от най-големите злодеи в киното. 

Известният гръцки певец и музикант Демис Русос си отиде на 68 г. В България звездата идва през 1995 г. като почетен гост на международния фестивал “Златният Орфей” заедно с “Темптейшънс” и Пол Роджърс. 

Дъщерята на Уитни Хюстън - Боби Кристина Браун, почина след 6-месечна кома на 22 години. Тя бе открита от приятеля си Ник Гордън в безсъзнание с лицето надолу в пълна вана. Така почина и майка и? преди 3 години. Наследничката на легендарната певица също се занимаваше с музика и имаше проблеми с наркотиците. 

Кралят на Саудитска Арабия Абдула си отиде на 90-годишна възраст. Той бе шестият поред монарх на страната. Качва се на трона на 1 август 2005 г. след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управлява от 1995 г. След новината за кончината му цените на петрола се повишиха леко. 

Реклама

Прочутата руска ясновидка и лечителка Джуна издъхна в Москва на 66 г. Тя не можа да преживее смъртта на сина си. Сред известните пациенти на Джуна са Леонид Брежнев, Джулиета Мазина, Робърт де Ниро, Марчело Мастрояни, Андрей Тарковски, Федерико Фелини и много други. 

На 85-годишна възраст почина бившият топшпионин, руски премиер и външен министър Евгений Примаков. В края на 80-те и до 1990 г. Примаков бе депутат и председател на Върховния съвет на СССР. Води преговорите за “Южен поток”, като показва разбиране за промяната в политиката на България към Русия. 

Кралят на блуса Би Би Кинг издъхна в съня си на 89 г. Звездата страдаше 25 години от тежък диабет тип А. Музикантът бе сред най-великите китаристи на всички времена. Носителят на 15 награди “Грами” записа над 50 албума и е вдъхновение за плеяда китаристи, сред които Ерик Клептън, Джими Хендрикс, Кийт Ричардс. 

Една от най-известните авторки на любовни романи Джаки Колинс почина на 77 г. Кариерата и? обхваща четири десетилетия, продажбите на книгите и? надхвърлят 500 милиона бройки в поне 40 държави, а всичките и? 32 романа са попадали в списъка с бестселъри на “Ню Йорк таймс”. Джаки е по-малката сестра на актрисата Джоан Колинс. 

Откривателят на противозачатъчното хапче Карл Джераси почина на 91 г. Известният химик от български произход е и автор на множество стихотворения и пиеси. Номиниран е за Нобелова награда заради откриването на хапчето антибебе. 

На 83-годишна възраст си отиде американският актьор Ленърд Нимой. Той е известен със знаковата си роля на извънземния доктор Спок в емблематичния научнофантастичен сериал “Стар Трек”. Причината за кончината на актьора бе белодробно заболяване. 

Френският актьор, известен с ролята си на индианеца Винету - Пиер Брис, почина след тежка пневмония на 86 г. Брис участва в 11 уестърна, екранизирани по романите на Карл Май през 60-те години на миналия век. Първата му изява е през 1962 г. в “Съкровището на сребърното езеро”. 

Световноизвестният египетски актьор Омар Шариф, прочут с филмите си “Лорънс Арабски” и “Доктор Живаго”, почина на 83 г. в Кайро от инфаркт. Кинозвездата, която страдаше от алцхаймер, има в над 60-годишната си кариера близо 100 филма. Омар Шариф бе познат със страстта си към бриджа, за който е написал книги. Има и компютърна игра, наречена на негово име. 

Една от най-големите балерини на ХХ век - Мая Плисецкая, почина от сърдечен удар на 89 г. Тя е балетмайстор, хореограф, писател, актриса. Освен Кармен, най-известни са нейните изпълнения като Одета-Одилия в “Лебедово езеро” и Аврора в “Спящата красавица”. Балерината бе символ на Болшой театър. 

Дъглас Томпкинс, създател на известните модни марки “Норт Фейс” и “Еспри”, си отиде на 72 години. Той почина от хипотермия при падане в ледени води от каяк в Чили, където купи хиляди хектара земя и инвестира в опазване на дивата природа. 

Бившият германски канцлер Хелмут Шмид почина на 96-годишна възраст. Той управлява Западна Германия от 1974 до 1982 г., когато страната израства като световна икономическа сила. Шмид ръководи Германия по време на кървавата вълна от терористични актове, извършени от крайнолявата фракция “Червена армия”. 

Популярният руски режисьор Елдар Рязанов почина в Москва на 88 години. Създава множество емблематични филми за съветското кино, включително тоталния хит “Ирония на съдбата”. Първият му голям филм е “Карнавална нощ” с Людмила Гурченко. 

На 83-годишна възраст в Италия почина звездата от шедьовъра на Федерико Фелини “Сладък живот” Анита Екберг. Шведската актриса е незабравимата партньорка на Марчело Мастрояни във филма. Тя играе още във “Война и мир” и в “Бокачо 70”. 

Гюнтер Грас, 87 г. - германски писател и носител на Нобелова награда за литуратура. Най-известният му роман е “Тенекиеният барабан”, разказващ за мрачните години на нацизма.

Джон Наш, 88 г. - американски математик, чиято история бе пресъздадена във филма “Красив ум”. През 1994 г. Джон Наш получава Нобелова награда за икономика за теорията си на игрите.

Елена Образцова, 76 г. - руска оперна певица, излизала на най-големите световни сцени.

Бо Байдън, 46 г. - бивш главен прокурор на щата Делауер и син на американския вицепрезидент Джо Байдън.

Петер Валенберг, 88 г. - милионер и бивш ръководител на шведска финансова династия, сравнявана с Рокфелер.

Рихард фон Вайцзекер, 94 г. - бивш германски президент в периода от 1984 г. до 1994 г.

Кенан Еврен, 97 г. - бивш турски президент, взел властта с военен преврат.

Тарик Азиз, 79 г. - бивш вицепремиер на Ирак, един от най-близките сътрудници на покойния Саддам Хюсеин.

Едгар Лорънс Доктороу, 84 г. - американски писател, автор на романа “Рагтайм”.

Карл Влашек, 97 г. - австрийски милиардер и основател на веригата хипермаркети БИЛЛА.

Андрю Лесни, 59 г. - оператор на шестте филма от поредиците “Властелинът на пръстените” и “Хобит”.

Пърси Следж, 73 г. - соул певец, известен с баладата си When a Man Loves a Woman.

Колийн Маккълоу, 77 г. - писателка, авторка на романа “Птиците умират сами”.

Жана Фриске, 41 г. - руска певица и актриса, смятана за секссимвол и известна с групата “Блестящие”. Почина от рак на мозъка.

Микеле Фереро, 89 г. - собственик на империята за шоколадови изделия “Фереро груп” (включваща марките “Нутела”, “Киндер”, “Фереро” и “Мон Шери”).

Гюнтер Шабовски, 86 г. - германски политик, обявил падането на Берлинската стена.

Анди Уайт, 85 г. - барабанист, известен като “петия бийтълс”.

Катрин И. Коулсън, 71 г. - актрисата, популярна като “Жената с дънера” от сериала “Туин пийкс”.

Бен Ърл Кинг, 76 г. - американски соул и ритъм енд блус певец, прочул се с хита Stand By Me.

Мисао Окава, 117 г., Джералийн Тали, 116 г., и Гертруда Уивър, 116 г. - трите най-възрастни жени на света си отидоха в рамките на няколко месеца през 2015 г.

Уес Крейвън, 76 г. - режисьор на филми на ужасите като “Писък”.

Ерол Браун, 71 г. - вокалист на групата “Хот Чокълит”.

Фред Томпсън, 73 г. - американски актьор и сенатор.

Саторо Ивата, 55 г. - президент на компанията “Нинтендо”.

Джефри Хау, 88 г. - бивш британски министър на финансите.

Ан Меара, 85 г. - актриса, известна от сериала “Алф”.

Ей Джей Перо, 55 г. - барабанист на хевиметъл групата Twisted Sister.

Лев Дуров, 83 г. - руски актьор с над 200 роли в киното.

Мадам Клод, 92 г. - най-известната сводница на Франция, която обслужваше с проститутките си френския и международния елит в периода 1960-1970 г.

Реклама
Реклама
Реклама