Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/5587102 www.bgdnes.bg

Мечката захапала рамото на Панайот от с. Люлка, в този момент малкото мече заплакало и тя пуснала мъжа

Пациентът е с голяма разкъсна рана, костта не е засегната, казват от МБАЛ-Смолян

РИОСВ: Засега не се мисли за отстрел на животното

Мечката, нападнала мъж край с. Люлка, раздрала рамото му, но човекът успял да се отскубне от зловещатата ѝ схватка, преди да го захапе по главата.

Реклама

Това разказаха лекари от смолянската болница, приели ранения Панайот Парев. 55-годишният мъж ходил за гъби над селото, когато попада на мечка с малко мече.

Според кмета на съседното с. Сивино, към което e и Люлка, Асан Даракчиев мечката се изненадала и в опит да защити мечето нападнала Панайот.

Парев от дълги години бере гъби и диворастящи плодове в гората и знае как да се пази от мечки, но явно и за него срещата била изненада, казват в селото. Бил сам, по чудо се е спасил, макар че го е докопала.

“Мечката му се

качила на гърба

и го захапала за рамото и в областта на предмишницата. Точно в този момент мечето се разквичало и майка му се отказала да се бори с Панайот и тръгнала подир мечето си - затова схватката била кратка”, обясни селският кмет.

Според Даракчиев това е първо нападение от мечка за сезона. Миналата година в Люлка същата или друга мечка изяла едно теле. Добичето било оградено в пространство с електропастир, но тя успяла да го преодолее. Иначе в Люлка и в Сивино имат оплаквания от вълци, които нападали овце. Тази година още не са се появили и вероятно са на територията на Гърция.

Нахапаният

Реклама

Панайот сам

слязъл от гората

окървавен и се прибрал вкъщи. Помолил комшийка да се обади за помощ. Жената звъннала на горския стражар, който подал сигнал на тел. 112. В 18 ч в четвъртък той бе траспортиран от Бърза помощ в болницата в Смолян.

“Нахапа ме мечката в дере под връх Ком”, разказа от носилката пред медиите Парев. Приет бе в травматологичното отделение и в петък му е направена операция.

“Има голяма разкъсно-контузна рана в областта на дясната предмишница със засягане на разгъвачите на предмишницата и дланта, без засягане на костна структура. Няма опасност за живота на пациента. Надраскана е цялата раменна област от ноктите на мечката”, обясни д-р Николай Стаевски, началник на отделението по травматология и ортопедия в МБАЛ-Смолян.

Групата за бързо реагиране към РИОСВ в Смолян веднага отишла на оглед на мястото на инцидента. Местността е на 5-6 км навътре в гората над селото. Дотам се стига само пеша след тежък преход, обясниха от екоинспекцията.

От РИОСВ са

поставили два

фотокапана,

а в петък още 3 на възлови места, но засега запис от мечката няма. Със сигурност е мечка с малко мече, следите го доказват. Експерти на РИОСВ, Южноцентралното държавно предприятие, Регионалната дирекция по горите и Държавното горско стопанство - Смилян, обсъдили мерките спрямо мечката.

“На този етап не се обмисля да се иска разрешително за отстрел на мечката, тъй като тя е с малко мече и няма други подобни прояви. От четвъртък вечерта на мястото на инцидента са служители на екоинспекцията и горските стопанства. Теренните проверки по издирването на мечката продължават. Групата, посетила мястото на нападението, е вдигала шум, защото това е начинът да се накара мечката да се скрие по-дълбоко в гората”, обясни директорът на екоинспекцията Екатерина Гаджева.

Нападнатият

мъж е баща

на 4-ма синове

Майка им - рускинята Светлана, отишла в Русия да види близките си преди 16 г. и не се върнала. Момчетата не знаят дори дали майка им е жива, тъй като оттогава не се е обаждала. Поддържали връзка с баба си Нина, но и тя нямала информация за дъщеря си. Баба им починала преди 5 г. в град Ярцево.

Панайот сам отгледал Роман, Алексей, Филип и Робърт с бране на гъби и диворастящи плодове. Роман и Алексей дълги години не можеха да си изкарат българско гражданство, защото са родени в Русия. Сега имат документи, но са безработни. Препитават се с бране на гъби и дърва в гората. Филип и Робърт също са без работа. Преди дни отишли на морето да си търсят работа поне за летния сезон.

“Безработен съм.

Нямам здравни

осигуровки

Няма кой да ми плати операцията и престоя в болницата”, каза нахапаният Панайот Парев.

“Беше страшно в гората. Помислих си, че ще ме изяде. Срещнахме се на тясна пътечка, когато си тръгнах към вкъщи. Беше на 20 м. За секунди и с 4 скока стигна до мен.

Аз си подадох ръката напред, тя я захапа и ме събори на земята. Някак си използвах нейната тежест и сила, с която ме връхлетя, и успях да я прехвърля през мен в скута надолу.

Докато се катереше, започнах да бягам. Месото обаче, което бе откъснала от ръката ми, висеше и течеше много силно кръв. След това се върна отново. Спаси ме малкото мече, което започна да реве, и тя тръгна след него. Тичах 2-3 км, макар че губех кръв”, разказа Панайот Парев.

Тази пролет той срещнал в гората и друга мечка. Животното било на 5 м от него, но изглеждало по-дребно. След като им се срещнали погледите, мечката се отдръпнала и си тръгнала.

   

Реклама
Реклама
Реклама