Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6556068 www.bgdnes.bg

Дирят каналджия, за да го оправдаят

Бивши ченгета, прекарвали нелегални емигранти през границата, няма да лежат присъдите си заради изтекла давност! Пълният абсурд е, че един от подсъдимите се издирва, за да позволи 15-годишното дело да бъде приключено, научи "България Днес".
Сагата е по случая "Александър Ведър". Той е бивш зам.-шеф на отдел "Човешки ресурси" в МВР. През 2002 г. е арестуван заедно с трима гранични полицаи и служител от охраната на аерогара София на щат в СДВР. При акцията в къща във Вакарел са заловени 86 иракчани, вкарани нелегално у нас.
След арестите тогавашният вътрешен министър Георги Петканов веднага уволнява дисциплинарно Ведър, като посочва, че с действията си в схемата той е уронил престижа на държавната служба. Провинилият се полицай вече веднъж е уволняван от МВР през декември 1998 г. при министър Богомил Бонев. Тогава Ведър е задържан за незаконен арест и отвличане на приятелката си. След уволнението ВАС го възстановява на работа.
Според обвинението между 1999 и 2002 г. Ведър и още девет души са участвали в нелегалното превеждане на хора от Ирак, Афганистан и Иран през Турция. Организатори на канала са Атанас Атанасов - Наско Близнака и брат му Янко, сочи прокуратурата.

Любопитното е, че преди три години Наско Близнака е осъден с човек на Митьо Очите за трафик на над 100 кила хероин през пункта Капитан Андреево. Брат му Янко е заловен в Турция със 70 кг от дрогата и осъден на 17 г. затвор.
По случая с трафика на бежанци властите конфискуват три автомобила, собственост на членове на престъпната група - аудито на бившия командир на граничния полицейски участък в Свиленград лейтенант Никола Илиев, мерцедеса на Атанас Атанасов, и форда на старши сержант Христо Сотиров от полицейския участък в Капитан Андреево.
Пред магистратите нито един от подсъдимите не се признава за виновен, а Ведър твърди, че никога не е стъпвал на зелена граница. От 2002 г. делото се търкаля между съдилищата заради спорове кой е компетентен да съди полицаи. То минава през Военния съд, но присъдата е отменена, а случаят е прехвърлен в Пловдив. Там каналджиите са осъдени, Ведър получава 7 г. затвор. Междувременно папките по делото се прехвърлят между Софийския градски съд и прокуратура, а в крайна сметка процесът стига до Специализирания съд.

След 15 години размотаване на съдия Емил Желев не му остава нищо друго, освен да прекрати делото, защото давността вече е изтекла. Проблемът е, че един от подсъдимите - Стоян Кузманов, е в неизвестност. Той е търсен на известните адреси, но не е открит. Предполага се, че вероятно е забегнал в чужбина.
Отсъствието на Кузманов е пречка да се сложи край на съдебната сага, обясни магистратът. Това е така, защото хипотетично подсъдимият може да поиска делото да не бъде прекратено по давност, а да бъде разгледано. По този начин, ако бъде оправдан, може да съди държавата.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама