Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6935337 www.bgdnes.bg

Пясъчни пениси стреснаха майки

Голи древногръцки богове с пениси скандализираха майки от Бургас.

Творбите от пясък са част от предстоящия 11-и фестивал на пясъчните фигури, който в началото на юли ще бъде открит в морския град.

Традиционно всяка година събитието има тематика, която сега е "Митове и чудовища". Това е провокирало някои автори да изобразят голи древногръцки богове, като не се пропуснали нито един детайл - в това число и пенисите им.

Реклама

В социалните мрежи недоволни майки реагираха бурно срещу идеята да има голи пясъчни мъже, тъй като и деца щели да гледат произведенията. "Детето ми видя снимка и ме попита: "Какво му стърчи на чичкото?". Не можах да му отговоря и веднага смених темата. Ако го заведа на живо при скулптурите, ще стане още по-неловко", проплака родителка, която е твърдо против голотията.

Тя беше подкрепена от други майки, които са категорични, че отрочетата им не бива да стават свидетели на подобни гледки. "Едва смогвам да крия от дъщеричката ми да не гледа срамотии по телевизията и интернет. Затова и не искам по време на разходка също да вижда подобни неща. Ще ми е трудно да й обясня какво е онова нещо. Като порасне, тогава ще си говорим", заяви друга родителка, която иска да опази детето си от нелицеприятни гледки.

"Слънцето се усмихна и даде знак, че е време да започне подготовката за единадесетото поредно издание на знаковия бургаски Фестивал на пясъчните скулптури. "Митове и чудовища" е избраната тема тази година. Според предварително представените проекти вдъхновението на участващите скулптори ще дойде от вълнуващите истории за могъщи богове и богини, легендарни зли същества, великани, магьосници, смели герои, битки и приключения. Пясъкът вече се пресява, творците финализират идейните си концепции и работата на терен започва", обявиха организаторите на любопитното събитие.

Скулптори от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България творят своите пясъчни фигури, подчинени на темата "Митове и чудовища". По традиция фестивалът се провежда в района на парк "Езеро" и ще бъде официално открит в началото на юли.

Над 800 000 души са посетили фестивала за последните десет години. Темите за творците досега бяха "Карнавал" (2008 г.), "Приказни герои" (2009), "Цирк" (2010), "Кино" (2011), "Вълшебен свят" (2012), "Алея на славата" (2013), "Приказки от пясък" (2014), "На сафари с фотоапарат" (2015), "Киногерои" (2016) и "Пясъчни приказки" (2017).

Реклама

Проверка на "България Днес" показа, че и на пясъчни фестивали в чужбина е имало скулптури, които са предизвиквали противоречиви мнения. Доста често се залага на голите женски тела, които също могат да се приемат за неподходяща гледка за децата, но въпреки това не са били премахвани. Причината е, че творбата е изпипана естетически и няма нищо вулгарно. Подобно е и положението с пясъчните пениси в Бургас, които са задължителен елемент от скулптурите на древногръцки богове.

"Отидете в музей и там също ще видите статуи с пениси. Какво означава - че не трябва децата да се водят в музеите ли? Няма нищо срамно в детайлите", коментират защитните на пясъчния фестивал в Бургас.

Безплатно за деца до 7 г.

Деца до 7 години и хора с увреждания ще посещават безплатно фестивала в Бургас. За пенсионери и ученици цената е 1,50 лева, а груповият билет (поне 10 души) ще е с левче отгоре. Нормалният пропуск струва 3,50 лева.

Работното време е от 8 до 22 ч. през юли и август, без почивен ден. След това при хубаво време ще е отворено от 9 до 21 ч.

Реклама
Реклама
Реклама