Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7230743 www.bgdnes.bg

Килимарят от Костандово Нино Парпулов: След Бъкингам пробиваме във Версай

Кралското семейство се разхожда по български черги

Кой е той?

Нино Парпулов е собственик на уникалния по рода си не само у нас, а и в целия свят цех за ръчно тъкани килими. Изпод ръцете на неговите тъкачки и семейство в град Костандово излизат най-добрите килими, като над 400 от тях украсяват резиденциите на британското кралско семейство, Бъкингамския дворец, именията на десетки английски и холандски благородници, както и приемната на Тони Блеър, дома на Чърчил и този на Мик Джагър.

- Г-н Парпулов, вашите килими красят и пазят историята на английския кралски двор. Кралица Елизабет II, принц Чарлз и младите семействата на принцовете Уилям и Хари всеки ден се докосват до изкуството ви. Какъв е пътят от Костандово до кралския двор?

Реклама

- Осеян с къртовки труд, посвещаване, желание за себенадмогване и вяра, че правиш нещо, което те прави по-добър, способен и смислен човек. И много дълъг. Конкретно всичко започва преди 20 години от лятната резиденция на кралица Виктория на остров Озбърн. Трябваше да се направи репродукция на шедьовъра в дневната на двореца. Преди да стигне до нас обаче, обявената поръчка от кралското семейство обикаля цял свят. Всепризнати килимари от Индия и Пакистан отказват да се заемат с изпълнението й заради риска от провал. По неведоми пътища тя достига до нас и ние я приехме като възможност да докажем на какво сме способни. Поръчката бе разделена на три части, тъй като тогава нямахме такъв голям стан. Трябваше да тренираме с тъкачките денонощно, тъй като трите части се съшиват и ако се размине само едно влакно в шарките, цялата работа отива на вятъра. Само ние поехме този риск. След като килимът се полага на пода в двореца, всички ахват. Табелата до него "Произведено в България" създава смут. Съпругът на Елизабет II - Филип, който е с гръцки произход, заявява, че това не може да се направи в България. Е, явно може и не само тогава, а и до ден днешен.

- Принцовете Уилям и Хари получиха за сватбен подарък ваши килими. Как се осъществи това?

- Идеята беше, разбира се, на баща им принц Чарлз. Той поръча два килима, като концепцията му бе те да са противоположни в своята еднаквост. Сложните плетеници и изображения са от два основни цвята. Фигурите на единия са в червен, а основата е зелена, докато другият е обратно композиран. Този дизайн е класически и традиционен за Уелс.

- Какво всъщност представлява в съзнанието на английските благородници килимът?

- В британската култура да се подари килим е традиция. Той е не само украса с естетическа стойност, но е й надмогващо вековете произведение, съхраняващо историята и ценностите на нацията. Поднесен като дар, килимът символизира времето, което е било преди теб, това, което е с теб, и бъдещето.

- Вие сте се ръкували с принц Чарлз и сте били на една маса с него. Къде се срещнахте и какво ви каза той?

Реклама

- Срещнахме се в галерията на моя съдружник Дейвид Брамфорд в Уелс, пихме чай и обядвахме. Той изказа изключителната си благодарност, че работим за кралската фамилия, и заяви, че сме единствените в света, които сме способни на подобно нещо и нямаме конкуренция. Това е признание от най-високо равнище.

- Как се осъществява процесът по производството?

- Специална фондация към кралския двор се занимава изцяло с реставрация и консервация на тъкачни произведения на изкуството на по над 350-400 години. Тя взема решение кой килим се нуждае от подобна манипулация, а ние изпълняваме поръчката. Прави се подробен дизайн на килима, тъй като във времето е загубен безвъзвратно. Синът ми Тодор се заема с дизайна, възстановява го изцяло на компютър, като проектът се отпечатва на хартия. От Англия го одобряват и изпращат запазена тъкан с оригиналния цвят. Аз постигам цвета и изпращам мостра на преждата, която е 100% естествена и българска. Комисията я одобрява и започваме денонощно да работим по действителните размери. А те са между 80, 120 и 160 кв.м. Тъкането се извършва от 26-те ни тъкачки, а с маркетинга се занимава дъщеря ми Надя.

- Колко е най-големият килим, който сте правили?

- 160 кв.м и се намира в Палата на задругата на майсторите в Лондон. В тази невероятна сграда се снимат всички филми за кралската фамилия, тъй като тя е точно копие на Бъкингам.

- Какви са бъдещите ви поръчки и планове?

- В момента разработвам няколко мостри с големи размери отново за благородни фамилии на Острова. В момента се борим Версай да отворят врати за нас. Правим няколко модела, които първоначално ще бъдат изложени в прочутия музей „Албертина“ във Виена и след това в Париж. Копията, с които сме се заели, са от времето на Луи XIV и Луи XV. От оригиналите не е останало нищо освен рисунките, по които ги възстановяваме. Надяваме се през новата година килимите ни да влязат във френския дворец.

Реклама
Реклама
Реклама