Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7306871 www.bgdnes.bg

Историкът Пламен Павлов потвърждава: Гробът на Левски може да е до земеделското министерство

Твърденията на Николай Иванов са правдоподобни

"Николай Иванов изложи изключително интересни и задълбочени аргументи и документи, които водят към правдоподобната версия, че наистина гробът на Васил Левски може да е до Министерството на земеделието."

Това сподели пред "България Днес" историкът проф. Пламен Павлов. По този начин той подкрепи тезата на изследователя Николай Иванов, че Дякона е погребан в старите християнски гробища на София, които днес са под ул. "Даме Груев" срещу служебния вход на земеделското ведомство. Изчисленията по свидетелски показания от 1937 г. определят, че гробът е под едно от платените паркоместа на павираната улица.

Реклама

Въз основа на всички доказателства Иванов пише книгата "Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски".

"След 1870 г. в София е имало отделно християнско гробище и е било съвсем нормално тялото на Апостола да е било погребано именно там. Дискусия пораждат късните спомени на полковник Стоян Маринов от 1937 г. Но този задълбочен изследователски труд заслужава да бъде поощрен и да провокира Столичната община и историци да търсят истината", сподели Павлов.

Историкът е категоричен, че Дякона трябва да бъде канозиран за светец.

"Светият синод да бъде така добър да не подминава въпроса и да не се стряска, че Левски е захвърлил расото заради освободителната борба. Алтернативният синод канонизира Апостола преди години, а много от митрополитите от него се върнаха в Светия синод. Не съм сигурен дали тази канонизация е отхвърлена и не е действителна все още", разказа още професорът, който има издадена книга за живота и делото на Васил Левски.

Тезата за гроба на Левски подкрепя и Емил Кало - бивш председател на организацията на евреите "Шалом".

"Може да се вярва на това задълбочено изследване. Първия път гледах Николай Иванов доста недоверчиво, но след това сериозно изследване промених мнението си", сподели пред "България Днес" Кало.

Реклама
Реклама
Реклама