Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8029746 www.bgdnes.bg

Граф Дракула и Херкулес по нашите земи

Археологическите удари през изминалата година 

Намериха уникални монети от времето на Иван Асен II 

И 2019 година беше изключително успешна за родните археолози. Традиционно около находките витаят интересни легенди, а през последните месеци стана ясно, че популярни исторически личности са ходели по българските земи.
У нас има 43 000 археологически паметника и това е гаранция за чести открития, както и непрестанна работа по тях.


Лидер по най-интересните археологически новини е античният град Нове край Свищов. Разкопките бяха водени от проф. Николай Овчаров, който направи сензационно откритие - граф Дракула е бил българин и е живял на южния бряг на река Дунав.
"Любопитни събития от XV-XVI в. свидетелстват за това, че в една от войните между османците и великите народи на Влахия небезизвестният граф Дракула превзема крепостта и набучва на кол 600 османлии. Остава в замъка и го превръща в своя зимна резиденция за около година", разказа пред "България Днес" археологът. Там владетелят посрещал свои гости и устройвал пирове.
"Крепостта е много добре запазена. До 7-8 метра има на места. Става дума за централния замък, който ние ще се опитаме да проучим. Надяваме се да открием интересни неща. Може би няма да успеем да приключим тази година, но разкопките ще продължат и догодина", каза още Овчаров.
В Нове беше открита и уникална златна фибула. Това е тип брошка, която единствената открита досега по българските земи. Бижуто е с кръгла форма, като в центъра му е вграден червен камък - вероятно става въпрос за гранат. По нея е имало и седефени камъчета, които през вековете са изчезнали. Находката е открита при разкопаването на три гроба, обясни доц. Павлина Владкова, археолог от Регионалния исторически музей във Велико Търново. През годините в Нове са намирани фибули с други форми - на орел, както и ромбоидна с вградени скъпоценни камъни.
Изключително плодоносни се оказаха и разкопките на Перперикон. "Изключителен напредък имаме в разкриването на сектора, част от южния квартал. Вече имаме редица жилища от XIII-XIV век. Достигнахме и до пласт, свързан с периода X-XII век. Открихме много кръстове, бронзови и медни, от периода на Средновековието.

Реклама

Имаме и много монети, които са от същия период. Разбира се, няма как да пропуснем и уникалните монети на Иван Асен II, които открихме. Те са много редки, тъй като са първото документирано монетосечене на български владетел. Бронзови са, със сребърно покритие. Както вече съм обяснявал, на една от тях може да се види, че той е коронясан за цар от свети Димитър Солунски, а на друга, че коронясва Емануил, сина на Теодор Комнин", обясни Овчаров, който отново беше в светлината на прожекторите.


През тази година той ще продължи делото на баща си - проф. Димитър Овчаров, и ще работи в древния Мисионис край Търговище - огромен късноантичен и средновековен град.
Най-великият митичен герой Херакъл (Херкулес) е отсядал в земите край Рупите по време на изпълнението на легендарните си дванадесет подвига. За тази хипотеза освен от древните епически песни на Омир, Креофил от Самос, Паниасис от Халикарнас, чичо на Херодот, и редица други древногръцки поети, възпели прословутия герой, свидетелстват и археологически открития в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко.
"До крака на Херкулес открихме част от кривака му. Разбираме, че това е именно неговото легендарно оръжие, по изобразените върху него капковидни вдлъбнатини, които всъщност представят клоните, окастрени според митологията от боздугана на Херакъл. Кривакът, с който той извършва своите подвизи", разяснява доц. Людмил Вагалински, който е и директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
Горещо откъм открития беше и в края на май. Най-старият човек в света беше открит в столицата! Екип от археолози се натъкна на скелет на близо 8000 години по време на разкопки в столичния квартал "Слатина".
"Новооткритият скелет принадлежи най-вероятно на жена, погребана с дете в близост, непосредствено до останките на къща в периферията на селището.

Смята се, че при погребенията по това време починалите са били полагани в земята - майка в ембрионална поза. Находката е изключително рядка. Проучванията, които предстоят, ще дадат информация за физическите характеристики на хората, дали началото на първата европейска цивилизация в днешните български земи", коментира чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на БАН и ръководител на археологическия екип.
Сред новооткритите находки в селището Слатина са различни предмети от бита и култа като костна лъжица и керамични съдове, пинтадера (цилиндрична дръжка) и части от култови масички за жертвоприношения.
През юли на мащабна за историята на страната ни находка попаднаха пловдивските археолози, които проучват Епископската базилика на древен Филипопол. Те намериха каменна плоча от 255 г., с внушителни размери и надпис, свързан с култа към бог Дионис. Специалистите вече са разчели древния надпис, който е на старогръцки. В него 45 последователи на бог Дионис благодарят за оцеляването си след готското нашествие през 251 г. и почти пълното унищожение на Пловдив. С възхвала споменават и военните императори от този период - Валериан и Галиен.
Над 200 находки, сред които много средновековни скелети, разкриха археолозите този сезон при разкопките в крепостта "Ряховец" до Горна Оряховица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама