Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8188415 www.bgdnes.bg

Иван Звездев спечели вино битка

Кулинарят пребори всички на сляпа дегустация, позна и петте вида

Изненадваща, но впечатляваща победа завоюва Иван Звездев.
Кулинарят стана най-добър в пиенето на вино на състезание в Сухиндол, в което участниците бяха на т.нар. сляпа дегустация - не знаят какво консумират и трябва да се опитат да го отгатнат. Близо 70 души събират смелост да се борят за първото място, но Звездев буквално разбива конкуренцията.
"Не само хората, но и аз съм много изненадан, че спечелих. С вино предимно готвя, по-рядко го пийвам, предимно когато има с какво да замезвам. По-голямата ми страст са ракиите и дори колекционирам. Опитвам всякакви - и хубави, и лоши, като знаем, че в България има и доста некачествен алкохол", коментира пред "България Днес" Звездев.
Кулинарят успява да познае пет вида вино - три червени и две бели. Признава, че всяко от тях си имало характерен вкус и не се затруднил много. "Ако очаквате от мен да позная дали гроздето е растяло на северния или южния склон, няма как да го кажа. Но поне различавам каберне, мерло, гъмза и други", добави кулинарят.


70 майстори на домашни вина и ракии са участвали в дегустацията, която 15 г. вече е част от програмата, с която Сухиндол отбелязва празника Трифон Зарезан. По традиция събитието премина под мотото "Много поколения, една традиция във всяка капка".
Повече от 30 награди раздаде журито по време на опияняващото състезание. Една-единствена дама успя да стигне до почетната стълбица, но пък за сметка на това се качи два пъти на първото място. Светлана Трифонова стана победител в две категории - за бяло вино "Мускат" и розе.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама