Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8922075 www.bgdnes.bg

Магариадата се завръща

Избират Мис Магарица и Мистър Марко в Гурково

Иво АНГЕЛОВ

Мис Магарица и Мистър Марко отново ще бъдат избрани след 4-годишно прекъсване.


Легендарното биорали с магарешки каручки се завръща в старозагорското градче Гурково. През 2016 г. Магариадата, както е популярно събитието, беше спряно след решение на общината, че натоварва бюджета с разходите си.


Биоралито се завръща на 5 септември (традиционно винаги е през първата седмица на месеца). То стартира в 9 сутринта, като след представяне на участниците започва и надпреварата в отсечката между Гурково-Лазово. Там ще се проведат познатата кушия и конкурсите за най-красиви магарета. През 2012 г. Мис Магарица стана Мима, а година по-късно отличието отиде при младата майка Рени. Емблема на състезанието е Пенчо, който е наричан "магарешкия Юсеин Болт" заради скоростното си тичане и многото победи.

Реклама


Идеята за биорали се ражда през 1971 г. в софийската квартира на трима студенти от Гурково - Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров. Те обещават на колежките си незабравими преживявания в родното си село, където почти всяка къща разполага с магаре. Така на 10 септември организират първото в света магарешко рали - надбягване с изрисувани, автентични каручки с впрегнати магарета.

Първоначалният замисъл бил дори още по-амбициозен - да прославят родното си тогава село, като организират пътуване с магарешка каручка из Европа и си направят снимка за спомен пред Айфеловата кула в Париж.


Състезанието спира да се провежда след 1989 г., но традицията е възстановена през 2005 г. В Гурково се намира и първият в Европа Музей на магарето.

Текст под снимка:

Биоралито наподобява състезанията от Формула 1

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама