Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8943635 www.bgdnes.bg

Шефът на златотърсачите Кирил Стаменов: Средна гора е обсипана със злато

Най-много се е вадело преди години от язовир "Огоста"

КОЙ Е ТОЙ

Кирил Стаменов е председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити. За първи път след извънредното положение с коронавируса националните събори на златотърсачите у нас се завърнаха. Това се случи на поляната край пещера "Леденика" във Врачанския Балкан, където през изминалия уикенд се събраха стотици любители на благородния метал, поставяйки рекорд по посещаемост.

Борислав РАДОСЛАВОВ
    Снимки: Личен архив

Реклама

- Как мина съборът на "Леденика"?
- Бихме рекорда по посещение! Събрахме се над 500 души. Единствената асоциация на Балканския полуостров сме, имахме гости от цяла България, Турция, Гърция, Косово, Албания и Румъния. Раздадохме награди за над 10 000 лв. в томболи и състезания, в които мъже, жени и деца се надпреварваха в търсене на късчета самородно злато с металдетектори в скрити пространства и промиване. И времето беше с нас, а хората останаха много доволни.


- Какво предстои?
- На 12 септември ще има събор в Маджарово, а повече от половината присъстващи на "Леденика" казаха, че ще дойдат и там. Той ще бъде на река Арда. Предстоят ми и курсове, които ще провеждам на хижа "Каваклийка" на 10 октомври в централната част на Средна гора. Там се намира т.нар. златна нива и там ще наблегнем на търсене на самородно злато.


- Значи Средна гора кипи от злато?
- Един от спонсорите ми, който произвежда драги и улеи за промиване на злато и металдетектори, е качил клипче от Средна гора на две късчета злато с общо тегло 47 грама.
През есента ще правя експедиции в Източните Родопи с геолог, пещерняк и археолог на места, където има изградени шарапани. Ще търсим там самородно злато, за да се потвърди хипотезата дали те са ползвани освен за гадаене на тракийски жреци също така и за преработка на руда. Защото хипотезата е, че тези шарапани са използвани за гадаене по вино - то се мачка в тези шарапани и се запалва, а по пламъка местните жреци гадаят. Когато траките тръгват на лов, за риба или на война, винаги са гадаели. Според големината на пламъка се определя дали ще бъдат победители. Ще вземем проби от тези шарапани за самородно злато.


- Какво представляват шарапаните?
- Това са издълбани в скалите широки и кръгли дупки с улеи едни към други. В Чипровци ме водиха да видя подобно нещо. Там открихме седем такива дупки с улеи. Когато е имало голям водосбор на реката, те са издълбавали дупките с улеите и са слагали в тях тежките метали. Знаем, че златото е 19 пъти по-тежко от водата. То пада там и няма вадене. Може да пада също желязо, което е 11 пъти по-тежко от водата, и олово, което пък е 13 пъти. Траките са издигали камъка в култ и наблизо има тракийски светилища. Бях на Глухите камъни и установих, че това е така. Както и на още няколко места в Източните Родопи. Там взех проби от скалните шарапани и видях наличието на самородно злато. И там е имало рударски селища наблизо.


- Средна гора, Глухите камъни и Източните Родопи значи са раят за златотърсачите?
- Точно така. Средна гора е била най-високата планина в много дълбока древност. След това при разместване на пластовете се издигат Стара планина, Рила и Пирин. Затова около Петрохан и високите места на Стара планина като тръгнеш по билата, можеш да откриеш останки от вкаменелости и фосили. Това показва, че тези места са били дъно на море, когато планината още не се е била издигнала.
Средна гора е обсипана със злато. От Ихтиман до Стара Загора се установи при теренни проучвания, на които присъствах и аз, че навсякъде има остатъци от древни рударски мини. Около Свежен, Александрово, Горно Ново село, Кольо Мариново. Откъм община Брезово също.


- Къде другаде из страната има самородно злато?
- Освен в Източните Родопи има и в Северозападна България. Златоносни райони има и от двете страни на Стара планина. От Берковица до Белоградчик. Реките там са златоносни. А и неслучайно най-голямата драга за промиване на злато през комунизма е била в чашката на язовир "Огоста" до Монтана. Там се е работило на три смени на голяма руска драга, без да се спира. Вадило се е много злато. От нея нищо не е останало вече, нарязана е на скрап, но в чашката на язовира още стоят дупки и участъци от драгата, която е копала.


- Сега промива ли се в язовир "Огоста"?
- Да, с драги и улеи много хора промиват злато и сега. Да не забравяме, че и в Искърското дефиле има златоносни реки. Особено в участъка около селата Зверино и Елисейна, където преди години беше медният завод. Там едно време съм тръгвал с баща ми да промиваме златни песъчинки. Има дерета, които се вливат в река Искър, и в тях има наличие на самородно злато. Колеги ми казват, че и досега се промива злато при наличие на вода в реките.
Както и в района на Маджарово и река Арда, където е следващият събор. Всички мерки за безопасност са взети, който желае, може да си вземе маска и да спазва дистанция. Осигурили сме предпазни ленти, дезинфектанти и всичко необходимо. Там има злато. А като приключим със съборите, тръгвам за рубини и аквамарини.

Реклама
Реклама
Реклама