Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9656263 www.bgdnes.bg

И Нона Йотова иска държавна помощ за книгата си

438 автори чакат разпределяне на 300 000 лева държавна субсидия

"Както всеки нормален човек, който иска да издаде нова книга, и аз кандидатствах за тази субсидия. Това е по-скоро за издателите, така си помагат, като участват в това разпределение. Моят издател ме посъветва, заедно попълнихме документите и ги подадохме. Какъв е проблемът?"

Това обясни актрисата и певица и депутат от БСП Нона Йотова, която кандидатства за литературна субсидия от страна на държавата. "Не знам дали ще ме одобрят, честно казано, не очаквам, но реших да опитам, защото имам какво да кажа на хората с поетичната си книга "Безвремие", допълни още Йотова, която е автор на много стихове. "Пиша постоянно и това ми харесва", сподели още Нона.

Реклама

438 писатели и автори кандидатстват за субсидиране в конкурсната сесия за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата, показва справка в сайта на Министерството на културата. Общата сума за финансиране на проектите е 300 000 лева, а максималният размер за паричната подкрепа на отделен проект е 6000 лева. Във форумите за кандидатстване най-спряганото име е именно това на Нона Йотова. Според хората тя едва ли има нужда от допълнителна държавна помощ, тъй като доскоро като депутат получаваше заплата от поне 5000 лева, а с днешна дата отново е кандидат за народен представител.

"Като всеки нормален човек и аз имам право да кандидатствам, но пак казвам, че това касае повече издателствата", казва Йотова.

Сред 438-те кандидатстващи има утвърдени и млади, но обещаващи творци на словото, журналисти, дебютанти и графомани. Сред тях са актьорът Руси Чанев с автобиографията "Ще продължавам да продължавам", колегата му Любен Чаталов, който е написал пиеса, полярникът проф. Христо Пимпирев с приказка за деца от Антарктида, кинорежисьорите Димитър Коцев - Шошо с романа си "Две двойки едно неизвинено", Мая Вапцарова с "Бухали", Олег Ковачев с "Няма как да ги забравя".

Сред кандидатите е и театралът проф. Иван Добчев, който предизвика скандал в последно време, подлагайки на ужищожителна критика българската номинация за "Оскар" Мария Бакалова. Той е написал романа "Автопортрет в огледалото на сцената". Певецът от групата "Тоника" Асен Масларски също иска финансиране на стихосбирката си, както и жената на Стенли - Людмила Сланева. Сред кандидатстващите е и майката на Папи Ханс - Кристин Димитрова, Александър Секулов, Недялко Славов, Ирена Иванова, Георги Тошев, Алек Попов, Йордан Радичков-внук, Иля Велчев, Яна Борисова и много други.

Предстои да се сформира експертна комисия, която да прецени какви са качествата на произведенията и имиджът на авторите. Кандидатите ще бъдат класирани по броя на точките и средствата ще бъдат разпределени според тях - докъдето стигнат парите.

Реклама
Реклама
Реклама