Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9781429 www.bgdnes.bg

Мечка крие злато!

Търсачи го вадят за хоби, не стават милионери

Наплив от желаещи в пандемията

Мечка крие злато!

Не става дума за стръвница, а за едноименната река край Първомай. Тя е златоносна, а търсачи ще запретнат ръкави да открият песъчинки във водите й по време на първата национална сбирка на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити след пандемията.

Тя ще бъде на 12 и 13 юни в първомайския квартал "Дебър" край стадиона. С нея отново златотърсачите у нас излизат на лов за благородния метал в реки и дерета, след като голяма част от противоепидемичните мерки бяха вдигнати.

Реклама

"Бях очарован от откритието, че там има и много рубинчета. Интересен район е и тепърва ще се проучват древни рудници с мини за самородно злато. Където има рударско селище, задължително откривам в района шарапани - дупки в скалите. Например местността Глухите камъни в Родопите - тя е като малка планина или предбалкан. И от двете страни всички дерета са златоносни", сподели пред "България Днес" Кирил Стаменов, председател на асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити.

По време на извънредното положение броят на желаещите да се запишат в асоциацията и да копаят с драги в златоносни райони неимоверно се е покачил. С което идват и проблемите.

"Не мога да смогна на членски карти. Някои хора си мислят, че като отидат на реката, и веднага ще станат милионери. Ако реката попада в пределите на населено място, ако прецени, кметът може да те изгони. Не може следобед да трака помпата и хората да не могат да си почиват. Доста хора злоупотребяват, а трябва да се съобразяват. Не трябва с металдетекторите да се ходи в забранени места. И членска карта не може да спаси човек, трябва да се спазва законът", казва Стаменов.

Затова желаещите да промиват злато не трябва и да си помислят да го правят в археологически и исторически обекти, природни и национални паркове и резервати.

"Там нямат място. Всеки си носи отговорност, а не да казва после, че има асоциация. Все едно да си купиш резачка, да влезеш в гората и да режеш всичко наред. Нека е ясно и точно - това е хоби, а не злоупотреба и работа на нерегламентирани места, с която ще станеш милионер", категоричен е златотърсач №1.

След Първомай следват голям събор край пещера "Леденика" до Враца на 24 юли, в Маджарово на река Арда на 14 август и на 11 септември в Старозагорски минерални бани.

Реклама
Реклама
Реклама