Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8553648 www.bgdnes.bg

Наско Канара предсказал вируса

Песен от 2013 г. описва живота в наши дни

Наско Канара пророчески описва пандемията от коронавирус.
Основателят и музикален двигател на оркестър "Канарите" създава през 2013 година парче, в което се разказва за живота ни под карантина, оптимизма и трудностите.


Народната песен се казва "Имало е, пак ще има" и е част от тогавашния албум "Който може - води хорото". В нея се пее: "Времената са различни, но така са те за всички. На душата не е леко, но пък няма да е вечно... Имало е, пак ще има! Текло ли е, пак ще тече! Пеели сме, пак ще пеем! Любили сме, ще живеем!".

Реклама


Атанас Стоев, както е истинското име на бележития музикант, признава, че песента е съвпадение и не е предполагал, че ще се стигне до сегашната ситуация с коронавируса.


"Независимо от ситуацията, в която се намираме, не трябва да се предаваме", коментира Канара, който стриктно спазва изолацията в компанията на половинката си Надя. Но споделя, че текстът е точно за такива трудни моменти, които винаги завършват с щастлив край.


Популярното семейство и всички музиканти в оркестър "Канарите" са категорични, че можем да се справим с несгодите, а за това ще ни помогне и хубавата музика, която кара сърцата ни да играят. Те се пребориха по фирмената телевизия да не звучат само чалга ритми, а по време на извънредното положение да има повече народна музика.

"Трудно е, но поне сме здрави. Да не ламтим за повече", съветва Канара, който с дългогодишния си опит е пример за няколко поколения.


"Канарите" подхванаха популярната вълна през последните два месеца и също направиха онлайн концерт. След невероятния отзвук преди няколко дни на инструменталното изпълнение на виртуозния акордеонист в мрежата, двамата подариха нова версия на обичаната песен "Горе на Драгойна". Видеата излъчват в социалните мрежи, а хиляди почитатели на хубавата българска музика стават свидетели на представлението в домашни условия.

Снахата Джена се моли

Молитви за края на коронавируса отправя фолкпевицата Джена, която е омъжена и има дете от сина на Наско Канара - Наско-младши. Чалга фурията, която се грижи за сина си - Наско III, признава, че в трудните времена отправя пламенни думи за края на пандемията.


"Бъдете силни, вярвайте, молете се, променете се, за да приключи по-бързо това изпитание за всички ни", призова Джена. Тя призна, че с облекчаването на мерките се е почувствала наистина свободна. И първото нещо, което е направила, е да изведе детето си на разходка в парка, за да може да си поиграе в зеленина и на чист въздух.

Реклама
Реклама
Реклама