Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18162385 www.bgdnes.bg

Вижте талисмана на Евро 2024

Евро 2024 се завръща към нормалното си провеждане след експерименталното предишно първенство. То ще се състои в една държава. За разлика от Евро 2020, което бе в 11 различни града из Стария континент. Това е първият път, когато Германия организира европейско първенство след обединението си. Шампионатът на Стария континент се завръща към още нещо нормално - ще се проведе навреме. Евро 2020 бе отложено с една година заради пандемията от коронавирус.

Алберт

Алберт е 12-ият талисман на европейско първенство. Първият бе Пинокио за шампионата в Италия през 1980 година. Алберт получи името си чрез гласуване, проведено сред потребители на сайта UEFA.com и ученици в цяла Европа. Талисманът представлява популярната детска играчка плюшено мече. За нея се твърди, че произхожда от Германия от началото на XX век. 

Реклама

14 поред

Домакинът Германия се е появил на повече финални турнири на европейско от всяка друга нация. Това ще бъде 14-и шампионат на Стария континент за Бундестима. Заедно с Испания германците са печелили три пъти европейското първенство - повече от всяка друга нация. Това ще е първи голям форум за новия селекционер Юлиан Нагелсман. Той замени на поста Йоахим Льов. 

Втори опит за Дешан

Селекционерът на Франция Дидие Дешан за втори път ще опита да влезе в историята на световния футбол. Ако "петлите" вдигнат трофея на 14 юли в Берлин, той ще стане първият човек, който е печелил световното и европейското първенство както като играч, така и като треньор. 

28 млн. евро за шампиона

Общият награден фонд на Евро 2024 е 331 млн. евро. Това е изравнен рекорд с предишния шампионат. Сега обаче сумата, която ще получи победителят, е по-ниска. Шампионът ще вземе максимум 28,25 млн. евро, ако спечели и трите си мача в групите. За сравнение сумата за Евро 2020 бе 31 млн. евро. Всеки от 24-те отбора на турнира има гарантирани 9,25 млн. евро за участието си.

Топкаръците

Страната, измислила футбола - Англия, доскоро държеше печален рекорд на европейските първенства. Нито един друг отбор не бе играл толкова много на шампионатите на Стария континент, без да се класира за финал. Прокобата бе счупена на Евро 2020, когато "трите лъва" стигнаха до мача за титлата на "Уембли". Пред собствена публика те загубиха от Италия след дузпи. Така мечтата за първа евротитла е жива сега. 

Четете още

Ето кои звезди ще гледат Евро 2024 по телевизора

Ето кои звезди ще гледат Евро 2024 по телевизора

Почитат Бекенбауер на откриването на Евро 2024

Почитат Бекенбауер на откриването на Евро 2024

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама