Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18424390 www.bgdnes.bg

Бой, бира и танци пред Бранденбургската врата (видео и снимки)

118 000 хиляди гледат финала във фен зоната

Испанци и анличани си спретнаха няколко тупаника

Бира, пияни англичани, бой, танци на победата. Това беше гледката във фензоната пред Бранденбургската врата в Берлин по време на финала на Евро 2024.

118 000 души изгледаха двубоя между Испания и Англия на едно от емблематичните места в германската столица, съобщават домакините. Рекорден брой посетители. Това означава, че са дошли повече хора от четвъртфиналния мач между Германия и настоящия европейски шампион, когато имаше 109 000 души. Повече от един милион човека са посетили фенските зони в Берлин през четирите седмици на Европейското първенство.

Реклама

Още от ранния следобед пред Бранденбурската врата започнаха да се събират фенове на двата отбора, които не бяха успели да се сдобият с билети зьа големия мач. Имаше почитатели от всички краища на света, Можеше да се видят знамена на Аржентина, Бразилия, Япония, Гърция и др. Най-многобройни все пак бяха англичаните. Над 100 000 от тях се изсипаха в Берлин, като едва половината успяха да влязат на „Олимпиащадион". Придвижващите се с метрото фенове на Англия пееха във влаковете „Няма да има Мануел Нойер в Берлин". След това преминаваха един по един през останалите играчи на Германия. Бундестимът беше елиминиран от Испания.

В подстъпите към фен зоната привържениците бяха изнервени от лошата организация по допускането им в зараденото пространство. Хората се редяха на огромни опашки, за да влязат вътре. В един момент им биваше съобщено, че входът е затворен и трябва да отидат на друг. След обикаляне и нареждане на нова опшка дълго стояха без да помръднат.

Все пак успели вече да влязат вътре феновете веднага се отправяха към будките с бира. Пенливата течност струваше 6 евро чашата, но това никак не притесни англичаните. Те се редяха и купуваха по две наведнъж. Още час и половина преди началото на мача някои от тях едва стояха на краката си. На места се усещаше и миризмата на трева.

В началото испанци и англичани съжителстваха мирно, като танцуваха на музикалния сет, който пускаше диджеят. Той умело редуваше хитове от Острова с такива на испански.

Със започването на мача напрежението започна да се покачва. В първите минути на срещата имаше бой между феновете пред огромния монитор най-отпред. Затова спомогна и фактът, че вътре в зоната имаше основно стюарди. Полицията бе отвън. Но и на нея й се наложи да се намеси след гола за 1:0 за Испания. От сцената беше обявено, че феновете трябва да пропускат охраната и санитарите. Организаторите също заплашиха, че ще затворят фен зоната, ако споровете не бъдат прекратени. Малко след това нахлуха полицаи с каски. На тях на някоко пъти им се наложи да се намесват заради боища.

Заради невъзможността за преминаването на санитарите човек в тежко състояние бе изнесен през пресцентъра на носилка.

Реклама

Английските фенове изпаднаха в екстаз, когато Коул Палмър изравни. Някои задействаха пиротехника, други скъсаха фланелките си в знак на празнуване.

Малко след последния съдийски сигнал имаше повторни сбивания. По испанците бяха хвърляни бирени чаши, а агресивните англичани бяха изхвърляни няколко пъти от фен зоната.

В края на мача полицаи с каски си пробиха път в тълпата и отцепиха фенската миля. За да предотвратят по-нататъшни ескалации, служителите нарисуваха пръстен около испанските фенове, за да ги предпазят от ядосаните и числено превъзхождащи англичани.

След победата на испанците голяма част от феновете на „трите лъва" бързо напуснаха фен зоната пред Бранденбургската врата. В очите на мнозина имаше сълзи. Испанците започнаха луд купон. Под звуците на латино хитове завиха кръшни танци, отпивайки бирата на успеха.

Не беше вечерта за "It's coming home", а мега партито за "La Furia Roja!"

Пробват щурм на стадиона

Фенове на Англия са пробвали щурм на „Олимпиащадион" минути преди началото на финала Евро 2024. Това съобщиха от полицията в Берлин.

Привържениците на „трите лъва" опитали да повторят атаката от „Уембли" преди три години. Тогава 5000 души нахлуха на стадиона без билети. В Берлин с билети за големия мач се сдобиха половината от пристигналите около 100 000 фена от Острова.

Този път англичаните са били спрени от двойно по-засилените мерки за сигурност, които предприеха домакините за финала. Наложило се е и намеса на полицията. Стартирало е и разслеване.

Четете още

УЕФА променя ВАР след Евро 2024

УЕФА променя ВАР след Евро 2024

По 400 000 евро получават испанците за титлата

По 400 000 евро получават испанците за титлата

Реклама
Реклама
Реклама