Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18489924 www.bgdnes.bg

Ето какви наказания грозят Родри и Мората, които скандираха, че Гибралтар е испански

УЕФА официално повдигна обвинение на двамата европейски шампиони

Европейските шампиони с Испания Алваро Мората Родриго Ернандес Касканте го загазиха здраво. УЕФА повдигна официално обвинение към двамата. Те са обвинени в "накърняване на имиджа на футболния спорт и в частност - на УЕФА".

Причината е, че скандираха: "Гибралтар е испански", което се приема като политически лозунг. Случката стана по време на празненствата в Мадрид след спечелването на европейската титла. На финала победена беше Англия, а в исторически план именно двете страни си оспорват владението над възловия Гибралтарския проток.

Реклама

Европейската централа уточни, че ще се произнесе скоро по случая. Освен със здрави финансови глоби Родри и Мората са изправени пред евентуално отстраняване от мачове в предстоящия турнир Лига на нациите, който започва през септември. 

Футболната федерация на Гибралтар също излезе с официална позиция, в която се осъжда поведението на двамата футболисти на Испания.

"Асоциацията получи съвет да подаде оплакване в УЕФА във връзка с неприемливите и провокативни песни и скандирания, свързани с Гибралтар, които бяха дело на мъжкия национален отбор на Испания след триумфа им на Евро 2024. Няма място за подобно поведение във футбола", се казва в изявлението.

Гибралтар в момента е английска отвъд морска територия в най-южната част на Пиренейския полуостров. Тя включва Гибралтарската скала и е отделена с пясъчен провлак от самия полуостров и съответно европейския континент. Заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток и между Средиземно море и Атлантическия океан, като е един от легендарните Херкулесови стълбове. Гибралтар е собственост на Испания от 1602 година до 1713, когато официално става собственост на Великобритания.

Четете още

Обещано - изпълнено! Кукурея се боядиса в червено

Обещано - изпълнено! Кукурея се боядиса в червено

Ето ги провалите на Евро 2024

Ето ги провалите на Евро 2024

Ето ги постиженията на Евро 2024

Ето ги постиженията на Евро 2024

По 400 000 евро получават испанците за титлата

По 400 000 евро получават испанците за титлата

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама