Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18433821 www.bgdnes.bg

Ето ги постиженията на Евро 2024

Европейското първенство приключи. Шампионът е ясен. Време е за равносметки - за отборите и организаторите. "България Днес" подбра върховите постижения по време на Евро 2024.

Испания

Заслуженият шампион. Най-убедителният отбор в турнира. Пристигайки като само един от многото кандидати за титлата, селекцията на отбора Луис де ла Фуенте впечатли с нов стил на игра. Той е по-фокусиран върху спечелването на топката, контраатаките и скоростта, отколкото някога е демонстрирал отборът на Испания. "Тики-Така" - футболът с притежание на топката, с който "Ла фурия" спечели три големи титли от 2008 до 2012 г., беше заменен. Испанците вкараха 15 гола в седемте си мача на европейското първенство и триумфираха с титлата за рекорден четвърти път.

Реклама

Ламин Ямал

Навършил 17 години в деня преди финала, изключителният талант на "Барселона" е откритието на турнира. Крилото не само стана най-младият играч в историята на европейските първенства, но и най-младият голмайстор в полуфинала срещу Франция (2:1). Освен с рекордите си детето чудо впечатли и с безгрижието си на голямата сцена. Ямал трябваше да завърши учебната си година по време на турнира. Тийнейджърът формира забележително опасна офанзивна линия с динамичния Нико Уилямс и техничаря Дани Олмо.

Грузия

Дебютантът на европейски първенства се представи изненадващо силно. 1:3 срещу Турция беше един от най-вълнуващите мачове на този шампионат. Достигането до осминафиналите беше благодарение на сензационното 2:0 над Португалия. Най-забележително от грузинците се представи вратарят Георги Мамардашвили. Стражът направи най-много спасявания в турнира - 29. На осминафиналите аутсайдерите дори поведоха срещу Испания, но в крайна сметка шампионите бяха твърде силни. Мамардашвили също се бори напразно срещу 1:4.

Австрия

Отборът на Австрия впечатли в груповата фаза с физическия си стил на игра, базиран на бързо отнемане на топката.

Имаше четири супер забавни мача, супер интензивни, от друга страна, имаше други мачове, в които ми беше трудно да остана буден пред телевизора", даде своята присъда за груповата фаза селекционерът Ралф Рангник. Представянето на австрийците бе оценено и в международен план. В крайна сметка те отпаднаха на осминафиналите срещу Турция (1:2).

Арда Гюлер

Още един младок впечатли с изявите си на Евро 2024. Крилото на Турция Арда Гюлер е сред главните "виновници" за достигането на южните ни съседи до четвъртфиналите. Футболистът на "Реал" (Мадрид) стана едва четвъртият тийнейджър, който прави 4 асистенции на едно европейско първенство. Преди него подобно нещо сториха Енцо Шифо през 1984 г., Кристиано Роналдо през 2004 г. и Ламин Ямал, който направи това преди дни на настоящите еврофинали с екипа на Испания.

Реклама

Край на разговорите с реферите

Новото правило, че само капитаните имат право да обсъждат със съдията на Европейското първенство, се доказа. Глутниците около съдията на практика изчезнаха дори след спорни сцени. В противен случай играчите бяха заплашени от жълт картон и евентуално наказание. УЕФА вече обяви, че правилото остава за всички състезания под нейната егида. Очаква се скоро и отделните федерации да го вкарат в първенствата си.

Диого Коща

Португалският вратар е №1 на поста си на турнира. В пет мача на европейското първенство той допусна само един гол. В осминафиналите срещу Словения той успя да спаси три от три дузпи. По този начин създаде незабравим момент от Евро 2024. Освен това намери място в историята като първия вратар с подобно постижение.

Завръщане на феновете

Три години след европейското първенство през 2021 г., което беше белязано от ковид пандемията, зрителите върнаха настроението по трибуните. Десетте стадиона в Германия бяха почти изцяло пълни. Около 52 000 зрители на мач е най-високата средна стойност на турнир за европейско първенство от 2012 г. насам. Атмосферата беше колоритна с до голяма степен мирни празненства из градовете - включително големи фенски шествия. Около 20 000 фенове от Австрия пътуваха за мачовете на тима в съседната страна. Привържениците на Нидерландия се прочуха с танците си по улиците и причудливите си превъплъщения на стадионите.

Четете още

Бой, бира и танци пред Бранденбургската врата (видео и снимки)

Бой, бира и танци пред Бранденбургската врата (видео и снимки)

По 400 000 евро получават испанците за титлата

По 400 000 евро получават испанците за титлата

Реклама
Реклама
Реклама