Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/13823029 www.bgdnes.bg

(Снимки) Изпратиха Петър Жеков с топка и "Златна обувка"

Левскарите Кирил Ивков и Емил Велев също почетоха великия голмайстор на ЦСКА

Със "Златна обувка" и футболна топка бе изпратен великият голмайстор на ЦСКА и националния отбор Петър Жеков. Легендата си отиде внезапно в съня си на 78-годишна възраст навръх Задушница в събота. Стотици дойдоха на поклонението на стадион "Васил Левски", където Бат' Петьо вкарва едни от най-великите си голове.

Реклама

От ЦСКА почетоха своята легенда подобаващо. На поклонението дойдоха голяма част от футболистите от първия отбор начело с треньора Саша Илич и изпълнителния директор Филип Филипов. "Изпращаме най-великия стрелец в историята на българския футбол. Нека му е вечна славата", каза сръбският наставник на "червените".

Сред първите на стадиона бе неговият голям приятел Димитър Пенев, с когото двамата са рамо до рамо повече от половин век. Пената постави в ковчега на бившия си съотборник малка футболна топка, а легендарният домакин на ЦСКА Бай Добри бе донесъл умалено копие на "Златната обувка", която Жеков печели като голмайстор на Европа през 1969 г. Феновете на ЦСКА също не забравиха Вълшебния стрелец, за когото стотици пъти са пеели песните на победата. Десетки представители на агитката мълчаливо стояха пред тленните останки на голмайстор №1 в историята на ЦСКА.

Сред ветераните се открояваха още Аспарух Никодимов и Пламен Марков, Георги Илиев-Майкъла и бивши играчи на ЦСКА от по-новото поколение като Анатоли Нанков и Адалберт Зафиров. БФС бе отсрамен от вицепрезидента Емил Костадинов, а неговият началник Борислав Михайлов не намери време да отдаде почит на един от най-великите български футболисти. За поклонението на офицер Жеков пристигна и генерал - командирът на съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, който е известен фен на ЦСКА. Съболезнования изказа и президентът Румен Радев.

"Да носиш червената фланелка е призвание, а Петър Жеков правеше това с достойнство и всеотдайност, с които завинаги ще остане в сърцата на феновете", казва държавният глава в писмото си. Съболезнователен адрес изпрати министърът на спорта Весела Лечева. На поклонението се появи и бившият шеф на ЦСКА Александър Томов, който застана на безопасна дистанция от феновете начело с лидера на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца.

Пред Жеков се поклониха и легендите на "Левски" Кирил Ивков и Емил Велев-Кокала. "Изключителен човек. Голям човек. Това е Петьо. Той винаги ми се е обаждал. Само аз съм от "Левски", а той е изключителен човек", заяви Ивков малко преди да пристигне Кокала. Венци поднесоха и ветераните на "Берое", където Жеков се превърна в легенда още преди да покори футболна Европа с екипа на ЦСКА.

Поклонението пред Жеков завърши с опело в столичната църква "Света София". И Вълшебния стрелец отлетя при своя голям приятел Георги Аспарухов-Гунди, за когото винаги говореше с огромна любов.

Четете още

Жеката си тръгна с усмивка

Жеката си тръгна с усмивка

"Левски" с голям жест за Петър Жеков (СНИМКА)

"Левски" с голям жест за Петър Жеков (СНИМКА)

Прощаваме се с Жеков на Националния стадион

Прощаваме се с Жеков на Националния стадион

Ето я първата обувка на Жеков (СНИМКИ)

Ето я първата обувка на Жеков (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама