Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/16440023 www.bgdnes.bg

Днес трябваше да има рожден ден. Ето как легендата на "Левски" Никола Котков покорява Европа на 20 години

"За една седмица той се превърна в знаменитост - между 28 март и 4 април 1959 г. Тогава България стана за първи път шампион за юноши. Котето бе голмайстор с 6 попадения. Петър Величков бе капитанът - обединител на тима, Димитър Якимов и Георги Соколов брилянтите на отбора, а Тони Кръстев - екзекуторът на италианците във финалния мач."

Това пише легендата на българската спортна журналистика Николай Колев-Мичмана за незабравимия Никола Котков. Котето щеше да навърши 85 години днес, но си отиде в адска автомобилна катастрофа заедно с Георги Аспарухов-Гунди на 30 юни 1971 г. Черният ден, в който България губи двама от своите любими футболни герои, отваря болезнена рана в нашата национална памет. Рана, която така и не зараства... Само пред "България Днес" дъщерята на Никола Котков - Мария, се съгласява да сподели съкровени спомени в навечерието на годишнината от рождението на баща си.

Реклама

"Питате ме как си спомням татко? Помня неделите, когато ме водеше да ям сладолед в сладкарница "Берлин"... Помня как в нашия дом винаги имаше хора. Как всеки молеше тате за нещо и той на никого не отказва. Минаха много години, но той продължава да ми липсва... Пазя подаръци, които ми е правил. Пазя две от купите му. За мен това са спомени от едни отминали и по-добри времена." Мария Коткова е огорчена от многобройните фалшиви спекулации, които се тиражират за баща й. Но за щастие, никой не може да изтрие от славната ни футболна история името на Никола Котков.

Любопитен факт е, че Италия се превръща в любима жертва на русокосия футболен ангел с дяволска левачка. Първият сблъсък с "адзурите" е на финал на европейско първенство за юноши през 1959 г в София. Преди мача за титлата нашите побеждават трудни съперници. Българската столица е домакин на турнира, в който участват 17 отбора. В едната от четирите групи има пет тима. Младите "лъвове" се хвърлят на терена като бесни и разкъсват последователно Холандия (3:1), ФРГ (2:0) и Югославия (4:0). На полуфинала идва ред и на ГДР. Германците са пречупени с 3:0.

Двубоят за трофея срещу Италия се играе пред 50 000 зрители на "Васил Левски". Единствения гол в мача вкарва нападателят на ЦСКА Антон Кръстев в 22-рата минута след центриране на Никола Котков.

Отново "адзурите" се изправят на пътя на България на 6 април 1968 г., но вече в четвъртфинален мач за европейско първенство при мъжете. Първият мач е в София и отново националният стадион се пука по шевовете.

"Защо да не ги победим? Вратаря им Албертози вече съм го пробвал", казва Котето преди двубоя с Италия. В програмата за срещата е публикувано интервю с Гунди, в което нападателят прогнозира победа с 3:1. Аспарухов смята, че успех с такъв резултат ще е достатъчен, за да се класираме за полуфинал. Истинска вихрушка се извива пред вратата на ошашавените италианци веднага след първия съдийски сигнал. Котков бележи за 1:0 в 11-ата минута и резултатът се запазва до почивката. През първата част италианската защита се задъхва и е спасена от сигнала за край на полувремето.

С щастлив рикошет в крака на защитника Димитър Пенев гостите изравняват през второто полувреме, но нашите отново се хвърлят в неспирни атаки. С голове на Дерменджиев и Жеков повеждаме с 3:1. После на преден план излиза съдийската тройка. Първо страничният съдия маркира засада при контраатака на "адзурите", която е подмината от главния рефер. Българите са спрели да играят, но съперникът хитро се възползва от ситуацията. Италианците вкарват гол и мачът завършва само 3:2 за нашите.

Реклама

На реванша в Неапол швейцарският съдия Готфрид Динст позволява на домакините да скъсат от ритане звездите на България, без да си направи труда да вади картони на касапите в синьо. Губим с 0:2 и оставаме пети в Европа, но класата на българския отбор и на Никола Котков е призната от всички на Стария континент.

И на финала още един интересен факт, свързан с евромач на Котето. Българинът е един от малцината футболисти, вкарвали пет гола в мач от Шампионската лига или предшественика на турнира Купа на европейските шампиони. Никола Котков влиза в легендарната статистика на 10 септември 1964 г. с пет попадения за 8:3 над шведския "Малмьо".

Четете още

52 Г. СЛЕД КАТАСТРОФАТА! Алфа ромеото на Гунди сее проклятие

52 Г. СЛЕД КАТАСТРОФАТА! Алфа ромеото на Гунди сее проклятие

Почит за Гунди и Котков

Почит за Гунди и Котков

Реклама
Реклама
Реклама