Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/19131682 www.bgdnes.bg

Христо Бонев изпуска най-важната дузпа за България

Пропусната дузпа на Кирил Десподов при разгромната загуба с 0:5 от Северна Ирландия далеч не е сред най-важните в историята на българския национален обор. Капитанът разтресе гредата при резултат 0:3, като дори да бе вкарал, едва ли отборът на Илиан Илиев щеше да отърве резила. Десподов за втори път се дъни от бялата точка с екипа на България. Преди една година той изпорти дузпа при загубата с 1:2 от Черна гора при поредните провалени евроквалификации. Тогава Десподов бе заслепяван с лазери от феновете, а ударът му бе спасен от вратаря Миятович. Капитанът на националите има и някои важни изпуснати дузпи за клубните си отбори "Лудогорец" и ПАОК. Заради едната българският тим отпадна от "Олимпия" (Любляна) в квалификациите на Шампионската лига, а гърците не успяха да се класират за финал за Купата на страната. "Не е първата, нито е последната дузпа, която ще изпусна", правилно прогнозира Десподов след отпадането от словенците.

Може би най-важната изпусната дузпа в историята на националния отбор е на Христо Бонев. През 1976 г. България играе решаващ мач с Франция за класиране на световното първенство в Аржентина. Пред пълния стадион "Васил Левски" гостите повеждат с 2:0 след голове на Мишел Платини и Бернар Лакомб, но Бонев връща нашите в мача с перфектно изпълнение на пряк свободен удар. Малко по-късно Павел Панов изравнява, а голямата драма настъпва в 87-ата минута. Тогава шотландският рефер Йън Фут отсъжда повече от съмнителна дузпа за България, а зад точката застава Зума. Легендата не издържа на напрежението и праща топката покрай гредата - България се прощава с мечтата за световно и там отиват французите.

Реклама

Най-добрият дузпаджия в националния отбор е футболист №1 в историята Христо Стоичков. Камата традиционно е безпогрешен от бялата точки и мнозина не си спомнят някога да е изпускал от бялата точка. Но такъв случай все пак има и той е от 1992 г. в приятелски мач с Мексико. Тогава по неясни причини Камата е освиркван от публиката на "Васил Левски", което го вбесява. Ударът на бъдещия носител на "Златната топка" е спасен от легендарния Хорхе Кампос, който успява да уцели ъгъла. Малко след това Стоичков е сменен и в яда си хвърля фланелката си на пистата. Камата успява да отмъсти на своя приятел Кампос две години по-късно на световното в САЩ. Тогава Ицо разстреля със страхотен удар мексиканеца в редовното време, което завърши 1:1. При дузпите след това Стоичков трябва да бие последен, но след геройските спасявания на Боби Михайлов България отстранява "ацтеките" на осминафинала, преди да се стигне до реда на Камата. На световното в САЩ Стоичков на три пъти вкарва от дузпи, всичките в редовното време на мачовете. Това му помага и да стане голмайстор на световното с общо 6 попадения.

Безпогрешен при изпълненията си за България от бялата точка е и Димитър Бербатов. Голмайстор щ1 в историята на националния отбор вкарва редица попадения от дузпи с типичния си финес. През 2015 г. той дори е поставен сред най-добрите дузпаджии в петте големи европейски първенства. Тогава е направена статистика за последните пет години, в които Бербо е бил точен 10 пъти от 10 опита. Голмайсторът на Висшата лига има и една голяма издънка от бялата точка като играч на "Манчестър Юнайтед" през 2009 г. Тогава след нулево равенство в полуфинал срещу "Евертън" се стига до наказателни удари, като българинът бие несериозно и шутът му е спасен с лекота от вратаря. "Юнайтед" не успява да се класира на финал, а Бербо е засипан с критики. "Опитът му беше истински срам за футболист, струващ 30,75 млн. паунда", пише в коментара си "Сън". А коментаторът на мача и бивш английския национал Джо Ройл стига още по-далеч: "Това е най-лошата дузпа, която съм виждал да изпълнява професионален футболист."

През 2014 г. бившият капитан на националите Ивелин Попов е жестоко критикуван заради пропуска си при равенството 1:1 с Малта на "Васил Левски". Тогава Попето би високо над вратата в 77-ата минута, а в дните след мача селекционерът Любослав Пенев е уволнен. "Беше ми странно как изпълни така дузпата. Никога не го бях виждал да бие така", коментира тогава Пенев. По това време се родиха и конспиративни теории, че Попето нарочно не е вкарал дузпата, за да бъде изгонен треньорът. Тогавашният футболист на "Спартак" (Москва) категорично отрича слуховете и приема тежко пропуска си.

"След мача пих пет аулина, бях вкъщи с жена ми и баща ми, отворих една бутилка уиски и така удавих мъката - разказа Попето. - В 6:30 сутринта тръгнах за летището, дотогава не съм мигнал. Срам ни е да излезем от къщите си, викат ни мишки." Малко по-късно Попов и половинката му Елена Паришева разкриха, че по това време са загубили дете. "Дузпата срещу Малта бе най-тежкият период в живота ми - каза тогава бившата фолкпевица. - Тази несправедливост ме побъркваше. Имах една бременност, която трябваше да премахна в четвъртия месец. Така се случи, че тя съвпадна с дузпата в Малта. Може би и на него му е оказало влияние." Все пак Попов намира и позитиви в прочутия си пропуск. "След изпусната дузпа срещу Малта видях как в моята сфера и работа тогава никой не ме подкрепи. Затова се радвам, че ми се случи, за да ми бъде обица на ухото и урок занапред", коментира Попето.

Четете още

Люксембург пали скандали в бърлогата на "лъвовете"

Люксембург пали скандали в бърлогата на "лъвовете"

Футболната легенда Христо Бонев-Зума стана прадядо

Футболната легенда Христо Бонев-Зума стана прадядо

Легендата Христо Бонев: С Илиан можеше да сме на Евро 2024

Легендата Христо Бонев: С Илиан можеше да сме на Евро 2024

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама