Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/17885280 www.bgdnes.bg

Английска прокоба ни спира за Евро '80

Футболният свят вече тръпне в очакване на първия съдийски сигнал на Евро 2024 в Германия, което за съжаление отново ще мине без участието на България. Цели 20 години минаха от последното ни участие на голям форум и сега националният ни отбор не е страшилище за великите сили. Но в историята на европейските първенства и в квалификациите за финалите има ярка българска следа. Печелим сладки победи, преглъщаме и горчиви поражения. В новата ни поредица връщаме времето назад, за да си припомним с усмивка и носталгия епични европейски мачове на "лъвовете". Днес се нареждаме на опашката пред "Васил Левски", надявайки се да постигнем втора победа в квалификациите за Евро '80. Играем срещу една от малкото велики сила във футбола, която не сме побеждавали на ниво мъжки национален отбор - Англия. Преди мача на 6 юни 1979 г. в квалификациите имаме успех единствено над тима на Ейре като домакини. За да играем на финалния турнир в Италия, е необходимо да спечелим всички оставащи мачове, като два от тях са с "трите лъва". В статията са използвани материали от архива на журналистите Стефан Янев и Николай Райков.

След като България не успява да се класира за Евро '76 и на световното първенство в Аржентина през 1978 г., националният ни отбор отново минава през трудности и промени. Налага се смяна на поколенията, а ситуацията около треньорския пост е, меко казана, странна. Първо Стоян Орманджиев отстъпва треньорския си пост на Христо Младенов. Но Младенов не класира състава за Мондиал '78 и на неговото място застава Цветан Илчев. Необичайното е, че Илчев е начело и на олимпийския състав на България. Заради допълнителните си ангажименти Илчев не може да води "лъвовете" при гостуването срещу Северна Ирландия и е заместен на пейката от Янко Динков. И ако това е неочакван ход, то какво да кажем за домакинския ни мач срещу Ейре?! Тогава се случва нещо нечувано в целия световен футбол и националният ни отбор се води от цели четирима селекционери! Цветан Илчев е придружен от Янко Динков, Добромир Жечев и Йончо Арсов.

Реклама

"Защо бяхме четирима треньори ли? Ами аз тогава водех и олимпийския състав. Хората нямат по един отбор, аз - два - казва Цветан Илчев пред журналистите Христо Янев и Николай Райков. - Бобата Жечев си ми беше официален помощник. Аз си правех състава и разборите."

А другите двама треньори? "Ами - българска история", обобщава Илчев.

С четиримата си селекционери начело България все пак постига първата си победа в квалификациите. Бием Ейре с 1:0 и предстои мач с Англия - единственият европейски гранд, който никога не сме побеждавали. Цветан Илчев този път е единствен старши треньор и трябва да надхитри британците, които кацат на аерогара София със звезден отбор.

Илчев е засипван с въпроси за това кой ще пази носителят на "Златната топка" Кевин Кигън. "Ще му сложим един милиционер от столичното МВР и ще се оправим с него", отговаря с хумор селекционерът. Следва ново питане от репортер: "Какво можем да направим в група с три отбора от Острова?" "Освен да научим английски, не виждам какво друго", отвръща Илчев.

В лагера на съперника мениджърът Рон Грийнууд е започнал да гради много силен състав. Капитан на Англия е голямата звезда Кевин Кигън. На вратата е легендата на "Ливърпул" Рей Клемънс, а представители на мърсисайдци са още Фил Нийл и Фил Томпсън. Под знамената на "трите лъва" са и играчи като халфа на "Уест Хям" Тревор Брукинг, Рей Уилкинс от "Челси", Стив Копъл от "Манчестър Юнайтед" и Тревор Франсис, който дни по-рано става европейски клубен шампион с "Нотингам Форест".

Цветан Илчев също има своите козове. На вратата на България е Йордан Филипов, който вече е на 33 години. В защита са Николай Грънчаров от "Левски", опитният Кирил Ивков, който ще изиграе последния мач в кариерата си. Стоперът от "Славия" Иван Илиев и шампионът с "Локо" (София) от 1978 Георги Бонев. В халфовата линия блести 22-годишният Радослав Здравков, на когото пригласят Войн Войнов, Краси Борисов и звездата на "Левски" Павел Панов. Нападението е "бяло" със славистите Андрей Желязков и Чавдар Цветков.

За важния мач на "Васил Левски" се стичат 31 322 души, които се надяват, че ще постигнем победа над Англия. Швейцарският съдия Ернс Дьорфлингер дава първия съдийски сигнал и двата отбора се втурват в битка на терена.

Реклама

"Играхме много силно първите 20 минути, а после пуснахме три леки гола", признава със съжаление Чавдар Цветков. Легендарният вратар на ЦСКА Йордан Филипов обяснява как се стига до трите попадения на англичните.

"Знаехме какво значи английски футбол, гостите бяха в много силен състав - казва Даната. - Първо Кигън избяга от нашата защита в дясната зона и мина между двама. Аз излязох да покрия ъгъла, но той ме простреля и - 0:1. При втория гол направих грешка с излизането си след ъглов удар. Тръгнах да боксирам, но малко изчаках топката. Така Уотсън ме изпревари с глава - 0:2. Третият гол дойде с удар по диагонала. След почивката, те ни надиграха."

Въпреки негативния резултат Краси Борисов прави един от най-добрите си мачове за националния отбор.

"Два пъти улучих гредите при резултат 0:0 и после при 0:1 пак уцелих греда - разказва Борисов. - Пазя си изрезки от вестници за мача. Може да звучи нескромно, но в пресата беше обявено, че аз и Кигън сме били с най-голям принос за своите отбори."

След поражението с 0:3 от Англия в София шансовете ни за класиране на Евро '80 се стопяват. "Всяка загуба носи неприятни емоции - признава Павел Панов. - Но по-важното за мен е, че в онези години националният ни отбор играеше без никакъв страх срещу всеки съперник."

Лошият резултат срещу англичаните има своите последствия и този противник за нас е като прокоба. Цветан Илчев е сменен като национален селекционер от Добромир Ташков. Капитанът на "лъвовете" Кирил Ивков слага край на кариерата си след тази среща.

"През този сезон с "Етър" влязохме в "А" група. Всичко си беше банкети, запивки и живот - спомня си Ивков. - Обадиха ми се от националния отбор. В първия момент отказах, но след това се замислих. Все пак исках последният ми мач да е срещу националния тим на Англия, а не срещу "Гигант" (Белене)".

Загубата от "трите лъва" означава, че задължително трябва да спечелим оставащите си 3 мача, за да играем на Евро '80. И освен това да се надяваме, че по чудо англичните ще сбъркат някъде. Останалите отбори в групата са Дания, Северна Ирландия и Ейре. Имаме още един двубой срещу Кигън и компания, който е на 21 ноември на "Уембли".

Какво се случва в лондонския храм на футбола - четете в следващ брой.

Легендата Чавдар Цветков:

Отнесох глоба заради фланелката на Кигън

Легендарният нападател на "Славия" Чавдар Цветков играе цял мач срещу Англия на 6 юни 1979 г. Специално за читателите на "България Днес" Цветков се връща назад в спомените си, за да разкаже интересни подробности около двубоя.

- Г-н Цветков, казвате, че през първите 20 минути на двубоя с Англия сме играли много добре. Какво се обърква след това?

- Имахме положения, но за съжаление не се възползвахме. Краси Борисов нямаше късмет пред гола, а англичаните бяха почти безпогрешни. Стигнаха до първия гол на Кигън, който си беше футболист на годината в Европа. Целият отбор на Англия беше изключително качествен.

- Помните ли каква беше атмосферата на стадион "Васил Левски"?

- "Васил Левски" си беше пълен, получихме силна подкрепа. Резултатът в случая лъже. Вкараха ни само един гол до края на полувремето, а ние просто нямахме късмет. Ако бяхме вкарали първи или дори ако бяхме изравнили, мачът щеше да се развие различно.

- След двубоя си разменяте фланелката с Кевин Кигън...

- Все още си пазя снимките от този момент. Два дни след това отнесох глоба от БСФС заради това. Снимката се разпространи и Крум Василчев, който беше шеф на федерацията по футбол, ме викна при себе си. Беше потресен, че съм си сменил фланелката с Кигън. Обясних, че това се прави в цял свят. Но си отнесох глобата, защото такива бяха времената.

- По какъв начин се подготвихте за този мач?

- Тогава ходехме по десетина дни на лагери по Кюстендил и Велинград. При такива мачове спираха и първенството. Както обикновено, идваха партийните ръководители за срещи на най-високо ниво и ни събираха. Задължаваха ни да покажем, че нашият социалистически строй е по-добър от капиталистическия. Някои пъти в партията се взимаха решения, които трябваше да са за добро, а изобщо не беше така. Пропиляваше се истинският потенциал на футболистите ни.

- Смятате ли, че в близко бъдеще най-после ще успеем да бием Англия на футбол, нещо, което все ни се изплъзва?

- Надявам се. Направихме половин крачка напред с идването на Илиан Илиев като селекционер. Но основният проблем са многото чужденци в първенството ни. Вече някои мачове в "А" група се усещат като международни мачове. Имаме много младоци, които заслужават шансове за изява, а не ги получават. Следя младежкия ни национален отбор. Играта и резултатите дават надежда. Ще е хубаво, ако и от футболния съюз предприемат действия, така че в отборите от Първа лига поне по петима българи да са твърди титуляри. Вярвам, че ще се подобрят нещата и желая успехи!

6 юни 1979 г.

Европейска квалификация

България - Англия 0:3

0:1 Кигън (33)

0:2 Уотсън (53)

0:3 Барнс (55)

България: Йордан Филипов, Николай Грънчаров, Кирил Ивков (к), Георги Бонев, Иван Илиев, Радослав Здравков, (61 - Тодор Барзов), Войн Войнов (46 - Руси Гочев), Красимир Борисов, Андрей Желязков, Павел Панов, Чавдар Цветков

Треньор: Цветан Илчев

Англия: Клемънс, Нийл, Милс, Томпсън, Уотсън, Уилкинс, Кигън, Копел, Лачфорд (66 - Т. Френсин), Брукинг, Барнс (76 - Уудкок)

Треньор: Рон Грийнууд

Съдия: Ернс Дьофлингер (Швейцария)

Четете още

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

"Бялата" легенда Чавдар Цветков:
Искам да видя битка на младите
"Бялата" легенда Чавдар Цветков:
Искам да видя битка на младите

"Бялата" легенда Чавдар Цветков: Искам да видя битка на младите

Чаво Цветков гневен на Акрапович
Чаво Цветков гневен на Акрапович

Чаво Цветков гневен на Акрапович

Живкова уредила наш да играе с Кройф
Живкова уредила наш да играе с Кройф

Живкова уредила наш да играе с Кройф

Реклама
Реклама
Реклама