Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18794842 www.bgdnes.bg

Десподов и Груев по-скъпи от тима на Беларус

Българският национален отбор по футбол не би трябвало да има никакви проблеми с предстоящия си противник. Или поне на книга. В четвъртък "лъвовете" стартират участието си в новото издание на Лига на нациите срещу Беларус. Нашите са гости, но срещата ще се проведе на неутрален терен в Унгария. УЕФА лиши беларусите от домакинства, тъй като бившата съветска държава е един от съюзниците на Русия във войната в Украйна.

Справка сочи, че селекцията на треньора Илиан Илиев е точно три пъти по-скъпа от тази на Беларус. Родните национали са оценени общо на 34 милиона евро към момента според мениджърския сайт transfermarkt. За сравнение съперникът ни разполага с играчи на обща стойност 11,5 млн. Само двете ни звезди Кирил Десподов (7 млн.) и Илия Груев (5 млн.) струват повече от целия отбор на Беларус. 

Реклама

Освен това цифрите са условни, тъй като английският "Лийдс" вече обяви, че би се разделил с българския халф за сума между 10 и 15 милиона паунда. Интерес към Груев имаше от страна на елитния "Борнемут", но трансферният прозорец на Острова вече затвори. Подобна е ситуацията и с крилото Десподов. Гръцкият му клуб ПАОК не би пуснал капитана на националния ни тим за по-малко от 10 милиона евро. Десподов бе резерва за "двуглавите орли" в неделя при драматичната победа като гост на "Атромитос" с 2:1. Крилото влезе в 86-ата минута, а малко по-късно асистира на Мади Камара за победното попадение.

Третият по пазарна стойност наш играч е Филип Кръстев, който играе в нидерландския "Цволе". Що се касае до състава на Беларус, и там най-скъп е играч с името Кирил, но Капленко от руския клуб "Химки". Той е оценен на 1,2 млн. евро. Следват Валерий Громко от казахстанския "Кайрат" (Алмати) с цена от 900 хиляди и Макс Ебонг от казахстанския "Астана" - 800 хиляди.

Българският национален отбор до момента е изиграл 8 мача с Беларус в исторически план. Записали сме 5 победи и сме допуснали 3 поражения при голова разлика 12:7 за нас.

Хлеб е легенда №1

Александър Хлеб е считан за най-добрия футболист в цялата история на Беларус. Юноша е на "Динамо" (Минск), а след това играе и за БАТЕ (Борисов) преди да премине в германския "Щутгарт". Връх в кариерата му е престоят в "Арсенал", като записва 89 мача и 7 гола за тима във Висшата лига. След това атакуващият халф преминава в "Барселона" за 17 милиона евро. Там не успява да се наложи и изиграва едва 19 мача без да отбележи попадение. Има 80 срещи и 6 попадения за националния тим на Беларус. 

Днес Хлеб вече е на 43 години. Любопитно е, че баща му става доброволец при събарянето на къщи в Украйна, станали необитаеми в резултат на ядрената катастрофа в Чернобил. Александър вярва, че това излагане на радиация е причинило тежко заболяване на татко му.

Това лято Хлеб участва в демонстративен мач между футболните легенди на Беларус и Русия. На терена в Минск излязоха още Аршавин, Гуренко, Онопко и др.

Четете още

Илиан Илиев обяви състава за мачовете с Беларус и С. Ирландия, вижте промените

Илиан Илиев обяви състава за мачовете с Беларус и С. Ирландия, вижте промените

Кирил Десподов: Гръцкият футбол е много над българския

Кирил Десподов: Гръцкият футбол е много над българския

Кирил Десподов стана студент в НСА

Кирил Десподов стана студент в НСА

Илия Груев вече е най-скъпият български футболист

Илия Груев вече е най-скъпият български футболист

Реклама
Реклама
Реклама