Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18863295 www.bgdnes.bg

Младите треньори превземат Първа лига

Младите треньори превземат българската Първа лига. Новото поколение наставници измести ветераните в професията, каквато напоследък е тенденцията и в световния футбол.

В момента средната възраст на треньорите в Първа лига е точно 48 години. Най-възрастен е Иван Колев, който през това лято навърши 67 години. Той за втори път води "Локомотив" (Сф), а кариерата му преминава през куп отбори и го води на редица екзотични дестинации като Индонезия и Мианмар. Колев не се задържа дълго в един отбор и често си тръгва предсрочно. "Няма треньор, който да се чувства сигурен за поста си. Ако видя, че не си върша работата, веднага изчезвам", казва треньорът. Колев измести от първото място за най-стар треньор 69-годишния Георги Дерменджиев, който наскоро бе уволнен от "Лудогорец".

Реклама

Веднага след него по старшинство в Първа лига се нарежда треньорът на "Локомотив" (Пд) Любослав Пенев, който вече е на 58 години. Ел Голеадор също често сменя отборите и не рядко си тръгва със скандали. Той на няколко пъти води ЦСКА, а най-много се задържа като национален селекционер - от 2011 г. до 2014 г.

Наставниците в елита над 50-годишна възраст са общо петима. Освен Колев и Пенев това са треньорът на "Черно море" Илиан Илиев (56), Златомир Загорчич от "Славия" (53) и Николай Митов от "Септември" (52).

Най-младият наставник в Първа лига в момента е Кириакос Георгиу, който замени Александър Томаш в "Спартак" (Вн). Гъркът е само на 36 години и все още няма необходимия за елита Про лиценз. Поради тази причина формално треньор на "соколите" ще се води Левон Апкарян. Това доведе до известно недоволство във футболните среди, тъй като има над 150 български треньори с Про лиценз, но огромна част от тях стоят без работа.

Вторият най-млад треньор е Атанас Рибарски, който ще опита да задържи в елита "Крумовград". Той вече натрупа опит в ЦСКА 1948, където постигна нелоши резултати.

Най-много са представителите на поколението, родено в края на 70-те и началото на 80-те години на XX век. Тук влизат Станислав Генчев (43 г.), Захари Сираков (46), Душан Керкез (48), Хосе Луис Ачиари (45), Александър Тунчев (43), Валентин Илиев (44), Христо Янев (45), Веселин Великов (47) и Александър Томаш (46).

Друга положителна тенденция е налагането на български треньори във водещите клубове. В момента "Лудогорец", "Левски" и ЦСКА са водени от наши специалисти. Шампионите от Разград изредиха редица чуждестранни наставници, които неизменно печелиха титлата, но не успяха да постигнат нищо повече от българските треньори. Неслучайно "Лудогорец" имаше най-много успехи с ветерана Георги Дерменджиев. В лагера на ЦСКА от дълги години залагат на чужденци, някои от които се оказаха истински недоразумения. Последното такова бе хърватинът Томислав Стипич, който бе изгонен след два месеца работа, след като под негово ръководство стартираха сезона с четири загуби от пет мача. На негово място дойде юношата на "червените" Александър Томаш, който е посрещнат с огромни надежди от феновете. От своя страна Генчев вече постига успехи в "Левски" и "сините" в момента са лидери в шампионата.

В момента чуждите треньори в Първа лига са само четирима. Най-реномираният сред тях е Душан Керкез от "Ботев", който спечели с "канарчетата" Купата на България. Същият успех постигна и Златомир Загорчич със "Славия", но сърбинът дълги години работи в България и дори като футболист игра в националния ни отбор. Сравнително добре се справя в "Берое" аржентинецът Хоес Луис Ачиари, докато новият треньор на "Спартак" (Вн) Кириакос Георгиу все още е енигма.

Четете още

"Левски" пак губи звезда за дълго, Лима поне месец няма да играе

"Левски" пак губи звезда за дълго, Лима поне месец няма да играе

ОБРАТ НА ОБРАТА: "Левски" продава вратаря си на европейски гранд

ОБРАТ НА ОБРАТА: "Левски" продава вратаря си на европейски гранд

Станислав Генчев си припомни дебюта в "Левски" като футболист (Снимка)

Станислав Генчев си припомни дебюта в "Левски" като футболист (Снимка)

Треньорът на "Левски" Станислав Генчев покори Мальовица (Снимки)

Треньорът на "Левски" Станислав Генчев покори Мальовица (Снимки)

Реклама
Реклама
Реклама