Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/19027142 www.bgdnes.bg

Рестарт на легендите! Кои се завърнаха във футбола

*Шчесни застава на вратата на "Барса"

*Чех и Робен се завръщат заради пандемията, Ромарио играе на 58 години

Полякът Войчех Шчесни ще замени контузения Марк-Андре тер Щеген и ще застане на вратата на "Барселона". 34-годишният страж реши да сложи край на кариерата си това лято, след като договорът му с "Ювентус" изтече и не бе подновен. Тер Щеген скъса сухожилие в дясното коляно при победата на "Барса" с 5:1 над "Виляреал" в Ла Лига. Впоследствие ръководството на клуба се свързва с Шчесни, а вратарят не се поколеба да приеме офертата. Войчех се присъединява към каталунците с едногодишен договор, излизайки от пенсия.

Този случай изглежда рядък, но далеч не е единствен в света на футбола. Специално за читателите на "България Днес" разкриваме други големи имена, които също са се пенсионирали, но впоследствие са се завърнали на терена.

Реклама

Йенс Леман

Германският вратар обявява пенсионирането си през 2010 г., след като прекратява дългата си кариера в "Щутгарт". 5 години от нея прекарва в английския "Арсенал". През март 2011 г. се връща към футбола. Причината е, че "топчиите" изпадат във вратарска криза заради контузии, включително на титулярния страж, който е именно Войчех Шчесни. Така Леман става най-възрастният играч, който е играл за "Арсенал" в историята на Висшата лига на 41 години. Изиграва 1 мач срещу "Блакпул", който "артилеристите" печелят с 3:1.

Петър Чех

Легендарният вратар на "Челси" и чешкия национален отбор окача ръкавиците през 2019 г., след като игра и за "Арсенал". През 2020 г. заради извънредните обстоятелства, породени от ковид пандемията, се завръща като резервен вратар за "Челси". Клубът изпитва проблеми с наличността на вратари. Интересното е, че стражът, който е на 38 години по това време, дори изиграва един мач, който е между отборите на "Челси" и "Тотнъм" под 23 години. "Сините" от Лондон го печелят с 3:2. Причината Чех да е допуснат да играе в този двубой е, че по това време е разрешено на всички клубове във Висша лига 2 да ползват поне по трима играчи от първия отбор без значение от възрастта им. 

Ромарио

Бразилската легенда сложи край на славната си кариера през 2009 г., след като изигра последен мач за родния си клуб "Америка" (Рио де Жанейро). През април 2024 г. на 58-годишна възраст нападателят се завръща в същия клуб, където е и президент, за да сбъдне мечтата си и да играе заедно със сина си - Ромариньо. Бившият съотборник на Христо Стоичков в "Барселона" на практика в момента е активен играч в местния шампионат на Рио де Жанейро, но все още не е записал минути в официална среща. 

Йохан Кройф

Считан за една от най-влиятелните фигури в историята на футбола, Кройф се оттегля през 1978 г. След като губи голяма част от парите си заради неуспешни инвестиции, решава да се завърне на терена през 1980 г. Подписва с "Лос Анджелис Ацтекс", а по-късно и с "Вашингтон Дипломатс". След това игра още за "Леванте", за родния си "Аякс", а накрая и за тима на "Фейенорд". 

Пол Скоулс

Полузащитникът на "Манчестър Юнайтед" се пенсионира през 2011 г., след като прекара цялата си кариера в клуба. "Червените дяволи" дори организираха бенефис за халфа срещу американския "Ню Йорк Космос". Но през януари 2012 г. Скоулс се завърна в "Юнайтед", за да помогне на отбора в труден момент. Сър Алекс Фъргюсън има нужда от опитен играч в средата на терена. Скоулс играе до края на сезона и впоследствие подписва за още една година. Изигра последния си мач срещу "Уест Бромич" на 19 май 2013 г.

Реклама

Ариен Робен

Нидерландският национал прекрати кариерата си през 2019 г. в немския гранд "Байерн" (Мюнхен). Само година по-късно се завръща, за да подкрепи родния си отбор "Грьонинген" по време на пандемията от COVID 19. Той иска да вдъхнови феновете и да помогне на клуба в трудния период, доказвайки, че дори след пенсиониране страстта към футбола е силна.

Роберто Карлош

Бразилецът се пенсионира през 2012 г. след впечатляваща кариера с отбори като "Реал" (Мадрид), "Фенербахче" и "Анжи" (Махачкала), където дори беше наставник за кратко. През 2015 г. защитникът се завръща на терена, като играе за индийския "Делхи Дайнъмос". Там съчетава ролите на играч и треньор. На 42 години той записва 3 мача за отбора в Индийската суперлига.

Хуан Роман Рикелме

Аржентинският магьосник се пенсионира през 2014 г., но през 2015 г. решава да се завърне в "Архентинос Хуниорс". Той иска да помогне на отбора да се класира в първа дивизия. Това е жест на уважение към клуба и към футбола, който го превърна в легенда.

Зико

Бразилската легенда се пенсионира през 1989 г., след което обмисля да се насочи към политиката и дори участва в няколко инициативи. Но през 1991 г. се завръща във футбола, за да играе за японския клуб "Кашима Антлърс". Завръщането му е мотивирано от желанието да популяризира футбола в Япония. Играе там в продължение на 3 сезона.

Четете още

Легендарен вратар кара пиян на "Октоберфест"

Легендарен вратар кара пиян на "Октоберфест"

Петър Чех се издига в хокея
Петър Чех се издига в хокея

Петър Чех се издига в хокея

Шчесни пише песен за жена си

Шчесни пише песен за жена си

Погват Шчесни за среден пръст
Погват Шчесни за среден пръст

Погват Шчесни за среден пръст

Реклама
Реклама
Реклама