Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/19174111 www.bgdnes.bg

Фламини е 25 пъти по-богат от Меси

  • Играчи стават успешни бизнесмени
  • Син на султан е най-богатият футболист в света, Златан създава собствена мобилна игра

Бившият халф на "Арсенал" Матийо Фламини слага Лео Меси в малкия си джоб по пари. Французинът се оттегля от футбола преди пет години, но след края на кариерата прави огромен бизнес удар и днес е вторият най-богат футболист в света. Фламини, който приключва кариерата си през 2019 г., е съосновател на "GF Biochemicals", първата компания, която произвежда масово левулинова киселина - потенциален заместител на бензина. Според "Форбс" бизнесът му се оценява на над 10 милиарда паунда, а състоянието му днес е 25 пъти по-голямо от това на Лионел Меси, чието е 650 милиона долара.

Реклама

Фламини е един от малкото, които успяват да пробият извън спорта. За мнозина футболисти управлението на финансите е голямо предизвикателство. Както легендата Джордж Бест някога е казал: "Похарчих много пари за алкохол, жени и бързи коли. Останалите просто ги прахосах". Според изследване на "Индипендънт" трима от петима играчи във Висшата лига обявяват фалит след пенсионирането си, но има футболисти, които доказват, че имат и бизнес умения, превръщайки се в успешни предприемачи и инвеститори.

Специално за читателите на "България Днес" подбрахме девет футболисти, които са постигнали статуса на мултимилионери чрез бизнес и инвестиции извън терена:

Фаик Болкиах

Племенникът на султана на Бруней е най-богатият футболист в света с лично състояние от 20 милиарда долара. Въпреки че неговото богатство идва предимно от семейни активи и частни бизнеси, той продължава да играе футбол, в момента за тайландския клуб "Рачабури".

Мартин Брайтуайт

Нападателят на "Барселона" е съосновател на "NYCE Companies", която инвестира в достъпни жилища в САЩ. Бизнесът му е оценен на около 181 милиона паунда, а състоянието му достига 252 милиона паунда.

Дейвид Бекъм

Иконата на "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) изгражда успешни модни линии и хотели, като същевременно е собственик на футболния клуб "Интер" (Маями). През 2013 г. е спечелил над 50 милиона долара, а състоянието му продължава да нараства благодарение на рекламни договори и бизнес начинания, оценено на 450 милиона долара.

Реклама

Кристиано Роналдо

Португалската суперзвезда, който играе за "Ал Насър", създава успешни марки облекла и обувки под името "CR7", както и верига хотели "CR7 Hotels". Състоянието му е оценено на около 600 милиона долара, което го прави третия най-богат футболист в света.

Жерар Пике

Бившият защитник на "Барселона" инвестира в компанията "Kosmos Global Holding", която се занимава със спорт, медии и технологии. Състоянието му се оценява на около 80 милиона евро, като Пике също така е собственик на футболния клуб "Андора".

Роби Фаулър

Легендарният нападател на "Ливърпул" притежава над 100 имота на стойност около 30 милиона паунда. Той дори създава академия за недвижими имоти, където обучава хора как да инвестират успешно.

Дейв Уилан

Бивш английски футболист, който натрупва значително богатство благодарение на създаването на спортната верига "JJB Sports". Неговото състояние се оценява на около 210 милиона долара.

Майкъл Оуен

Легендата на "Ливърпул" Оуен притежава конюшни и се занимава с конни надбягвания, които му носят значителни приходи. Неговото състояние се оценява на около 68 милиона долара, а тренировъчният му център за конни състезания е сред най-добрите в страната.

Златан Ибрахимович

Освен че стартира модната марка "A-З", Златан създава и собствена мобилна игра и автобиография, които допълнително увеличават състоянието му, оценено на над 190 милиона долара.

Тези футболисти доказват, че със стратегически инвестиции и предприемачески дух могат да надхвърлят рамките на спорта и да се превърнат в успешни бизнесмени и милионери.

Четете още

Вижте как Меси отпразнува 46-ия трофей в кариерата си (СНИМКИ)

Вижте как Меси отпразнува 46-ия трофей в кариерата си (СНИМКИ)

РЕКОРД! Роналдо с 1 милиард последователи в интернет

РЕКОРД! Роналдо с 1 милиард последователи в интернет

Реклама
Реклама
Реклама