Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17300852 www.bgdnes.bg

Адвокат Людмил Рангелов за Мартин Божанов: Има още много като Нотариуса!

Групите са от по двама-трима адвокати, които се разбират със съдиите под масата

Хора като Мартин Божанов-Нотариуса са безброй! Просто той беше по-голяма фигура с по-мащабна схема, но такива групи има много, макар да са по-малки. Това каза пред "България Днес" адвокат Людмил Рангелов, който от години ври и кипи в съдебната системата и е видял какво ли не.

Реклама

"Има толкова малки групи с подобна дейност, а именно корупционна дейност в съдебната система. Например да се повдига обвинение на невинен, да се оправдае виновен и всякакви подобни схеми. Човек, който е в този бизнес, е наясно с тези неща. Тоест хора, които са в съдебната система от години, са напълно наясно, че такива малки групи съществуват от десетилетия", категоричен е адвокат Людмил Рангелов.

Според дългогодишния юрист групата на Нотариуса може би е била най-голямата, която се занимава с изнудвания на магистрати и сделки под масата с Темида.

"Може би няма друга група с мащаби като тази на Мартин Божанов, защото той е оплетен с много хора. Винаги когато си забъркан с толкова схеми и хора, рано или късно се издънваш. Има малки скромни групички, от по двама-трима адвокати, които се разбират със съдиите, плащат им и така се случват нещата. Това така ще си остане", разкрива схемите в българските съдилища адвокат Рангелов.

На въпрос дали ще се разкрие всичко около групата на Нотариуса, юристът е категоричен, че това няма да се случи.

"Няма да се разкрие в дълбочина цялата схема на Божанов. Видяхте, че никой не каза нищо категорично. Нито съдия Цариградска, нито бившият шеф на Районната прокуратура в София Невена Зартова, нито нейните заместници. Никой и нищо няма да каже, защото в този тип бизнеси като този на Нотариуса всеки е правил услуга на някого в даден момент. Всеки е обвързан с всеки и всеки има някакъв компромат или дадена информация срещу човека насреща му. Един потъва, всички потъват!", категоричен е адвокат Рангелов.

Реклама

Според него комисията, която бе създадена да нищи Нотариуса и неговите контакти и схеми, е от некомпетентни хора.

"Те чакат от някъде информацията да им падне! Не отиват самите те да търсят тази информация и по този начин нищо няма да се случи. Справка от Сарафов какво става тук, справка от еди-кой си от Софийската градска прокуратура какво става тук. Всички тези ще дадат такива справки, които пазят всички, защото всички са овъртолени вътре", категоричен е адвокатът.

Припомняме, че държавата се разтресе след убийството на Мартин Нотариуса, защото лъсна мащабната му схема, която държи десетки, да не кажем стотици прокурори и съдии в джоба си със секскомпромати и друг вид изнудвания.

Божанов е брутално пребит, след което убит с един контролен изстрел в главата на 31 януари тази година в столичния квартал "Горна баня". Това става ясно от заключението на лекари, които са прегледали снимки на жертвата след аутопсията й.

По мнението на медиците, които пожелаха да не им се споменават имената, от снимките ясно личи, че Нотариуса е налаган с предмет, който e бил леко заострен или в края на който е имало разширение (повече четете в карето). Към този момент разследването за мократа поръчка все още тече, но според запознати със случая убийството няма да бъде разкрито. Разследващите разполагат само с колебливи показания на няколко свидетели, както и със записи от охранителни камери пред дома на Нотариуса, на които обаче лицето на килъра не се вижда и не може да се сравни с базата данни на МВР.

В момента официалната информация гласи само, че убийството е поръчково, а килърът е професионалист. Засега не е ясно нищо друго. Разследването продължава.

 Лекарски мнения

Според лекарите, с които "България Днес" разговаря, побоят върху Нотараиуса е бил сериозен и е нанесен, преди да бъде убит, защото иначе по лицето на жертвата не би трябвало да има кръв, отоци и синини. Те не се появяват, ако боят е нанесен постмортем.

Божанов е със счупен нос, с няколко фрактури на черепа и с отоци по лицето. Специалистите са категорични, че тези удари са настъпили преди смъртта на Божанов и са нанесени със страшна сила и странен предмет. Възможно е Нотариуса да е бит с приклада на пистолета, с който впоследствие е убит. Нотариуса има и фрактура на темпоралната кост, тоест на слепоочието, която няма как да стане от куршум, освен ако не е от упор. Това е изключено, защото няма следи от нагар.

След като е пребит, Нотариуса е застрелян с един куршум в главата. Това навежда на мисълта, че убиецът най-вероятно е бил над жертвата си, когато е дръпнал спусъка. В момента официалната информация гласи само, че убийството е било поръчано, а извършителят му е професионалист.

Четете още

Нотариуса бил сътрудник на ГДБОП?

Нотариуса бил сътрудник на ГДБОП?

Нотариуса бил следен и подслушван, в деня на убийството му нямал "опашка"

Нотариуса бил следен и подслушван, в деня на убийството му нямал "опашка"

Реклама
Реклама
Реклама