Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18498902 www.bgdnes.bg

ГЕНИАЛНО! Ивет Стайкова под домашен арест при... живата си баба

Ивет Стайкова, обвинена за бруталното убийство на актрисата и нейна баба Виолета Донева през октомври 2022 г., е пусната под домашен арест при живата си баба, а не при родителите си, пише "24 часа". 

Въпреки че прокуратурата е протестирала решението на Софийския градски съд от 3 юни, на закрито заседание Апелативният съд е изпратил 19-годишното момиче в апартамента на баба му и дядо му по майчина линия на 11 юни. Те са изявили желание пред магистратите да се грижат за нея. 

Реклама

Майката на Ивет има ново семейство и бебе. Баща й живее извън София. Той е син на убитата Виолета Донева.

"От един месец Ивет е в жилището на баба си и дядо си - обясни пред "24 часа" един от защитниците - адв. Петър Чалъмов. - Домашният арест беше потвърден и от САС. Тя се чувства добре, настроена е позитивно и иска да учи. Чете книги и е спокойна. Има огромно желание да се интегрира максимално бързо в обществото. Ограничила е кръга на контактите си и общува само с хора, които са коректни към нея. Баба й и дядо й лично изявиха желание да я приемат при тях и да отговарят за поведението й. Те я обичат безрезервно и вече са й простили за стореното. Поели са ангажимент внучката им да не остава без надзор дори за минута."

Стайкова е обещала пред роднините си никога повече да не взема наркотици. След убийството на Виолета Донева като свидетел бе призован бившият й приятел Мартин, който разказа, че от близо 5 години момичето е употребявало амфети, екстази, марихуана, кокаин, антидепресанти и приспивателни. Пред съдия Милен Михайлов Ивет се зарече да не докосва дрога и се съгласи, ако бъде пусната под домашен арест, периодично на адреса й полицейският екип, който ще я посещава, да й прави тестове за наличие на забранени вещества в кръвта.

До момента проверките показват, че е чиста. Вероятно за това Ивет е ограничила изключително много контактите си с някои от приятелите си, с които е общувала, преди да убие баба си.

Подбрала е само най-тесен кръг от хора, които са се интересували от нея и докато е била в затвора. Според запознати Стайкова е загърбила предишния си начин на живот и е била категорична, че не желае да попада в "лоши среди", в които е гравитирала преди престъплението.

През последните месеци в Сливенския затвор Ивет беше неузнаваема. Нямаше и следа от буйното момиче, което се биеше с другите затворнички и посягаше на надзирателите.

Реклама

Преди да бъде пусната под домашен арест, тя натрупа позитиви в характеристиката си - спазваше всички правила, нямаше нито едно наказание и започна работа в плетачния цех, където с останалите арестантки шиеше хавлии и кърпи за баня. Като "образцова" я определиха и служителите на затвора.

"Искам само едно нещо - час по-скоро да се прибера в София, за да завърша образованието си", казваше тя пред адвокатите си, докато беше зад решетките.

Само преди година Ивет създаде невиждана суматоха в софийския арест на бул. "Г. М. Димитров", където няколко пъти грубо наруши правилата. Два пъти нападна други арестантки, скачаше на бой с юмруци и ритници срещу надзирателите. Слагаха й принудително белезници, местеха я в различни килии, защото запали едната от тях с дрехите и книгите си. Наложи се да й бъде назначена персонална денонощна охрана.

За всичко това момичето днес съжалява, но най-много - за убийството на баба си. На последното заседание пред съда Ивет каза, че безкрайно много обича Виолета и не може да си прости за стореното.

Делото за убийството на соцлегендата ще продължи на 3 септември, като на следващото заседание ще бъдат разпитани поемните лица, които са били по време на огледа на местопроизшествието.

Трагедията се разигра на 18 октомври 2022 г. в дома на актрисата в София. Бившата съпруга на режисьора Людмил Стайков бе открита мъртва седмица по-късно след сигнал. Полицията разби вратата на апартамента й и откри трупа й с 54 прободни рани. За престъплението веднага бе заподозряна внучката Ивет, която има проблем с наркотиците.

И до днес не е ясна точната причина за нападението. Според обвинителния акт до 18 октомври 2022 г. Ивет е живеела с приятеля си, но той се свързал с баба й Виолета, защото проявявала агресия към него и майка му. От наркотиците ставала сприхава и им посягала. Донева я прибрала в дома си, давала й пари, но не одобрявала, че взема дрога. Това била и най-честата причина за скандалите помежду им.

Четете още

Пускат под домашен арест Ивет Стайкова, която наръга баба си Виолета Донева 54 пъти

Пускат под домашен арест Ивет Стайкова, която наръга баба си Виолета Донева 54 пъти

Внучката на Виолета Донева: Не помня как наръгах баба 54 пъти!

Внучката на Виолета Донева: Не помня как наръгах баба 54 пъти!

Внучката на убитата актрисата Виолета Донева е вменяема, психиатри я заковаха и отива на съд

Внучката на убитата актрисата Виолета Донева е вменяема, психиатри я заковаха и отива на съд

Ивет Стайкова, обвинена в убийството на баба си Виолета Донева: Не ми пука

Ивет Стайкова, обвинена в убийството на баба си Виолета Донева: Не ми пука

Реклама
Реклама
Реклама