Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18119584 www.bgdnes.bg

Варненец арестуван за обир на 38 кила злато

Милен Желязков чака екстрадиция от Аржентина, за да лежи в Белгия

Проститутката Диана забила бижутерски син, за да разбере къде крие съкровището

Варненецът Милен Желязков е арестуван в Аржентина, където се укрил от присъда в Белгия. След като е заловен, сега той очаква екстрадиция в Белгия, където има да лежи 10 години в пандиза. Присъдата е за грабеж на бижута и 38 килограма злато на кюлчета, в който участват още трима българи и наша проститутка.

Реклама

Желязков, който е на 50 години, влязъл в Аржентина преди 2 години и се установил да живее. Издирване на Интерпол обаче установило самоличността му, като в търсенето се включили и частни организации, били направени и анализи на социални мрежи. Установени били два адреса, на които може да се крие Желязков, и на единия е открит. Той се пробвал да се представи за бежанец, но това не се получило.

Историята, за която е издирван, се разиграва в градчето Зандховен. То е разположено в Северна Белгия, на 15 километра от Антверпен, и е с население от малко над 12 000 души. Там живее 45-годишен днес бижутер. Баща му, също бижутер, оставил на сина си цяло съкровище. След развод синът започнал да си вика проститутки. От сайт се запознал с 26-годишната българка Диана, по която направо хлътнал и започнал да я вика често в дома си. Тя също се стараела да поддържа гореща връзката с бижутера не само защото бил доста богат, но и защото започнал да й споделя най-съкровените си тайни.

На 19 срещу 20 октомври 2020 г. българката пак му била на гости. Диана си свършила работата и към 2 часа сутринта си тръгнала. Бижутерът я изпратил кавалерски навън и когато понечил да се прибере, на алеята пред дома му го нападнали маскирани и въоръжени бандити. Внесли го вътре и вързали краката и ръцете му със свински опашки. Започнали мъчения и побоища, за да каже кода за сейфа. Заплашвали го, че ще го убият, пробвали какво ли не, но мъжът мълчал.

Настъпило утрото и бандитите решили да разбият сейфа, който бил огромен, много тежък, поставен на пода. Един отишъл до железария, за да купи инструменти, сред които и флекс. Касата обаче не поддавала и се наложило още 4 пъти да ходи да купува дискове за флекса, а и нови и нови пособия, с които да строшат сейфа. Борбата продължила цели 16 часа и най-накрая ключалката поддала. Усилията обаче си заслужавали - българите открили вътре 38 килограма злато на кюлчета и отделно бижута.

Жертвата бил оставен жив, но вързан и със запушена уста. През деня неколкократно звъняла бившата му жена. Тъй като той не вдигал, вечерта притеснена тя отишла да го потърси. Намерила го облян в кръв и го развързала. Веднага подала сигнал и на мястото пристигнала полиция и линейка. Оказало се, че от побоищата носът на жертвата е счупен, дясната му ръка е в рани, а натъртвания има по цялото тяло.

От последвалите разпити на ченгетата не им трябвало много време, за да влязат в следите на българската банда. Срам - не срам бижутерът признал за отношенията с Диана и за това, че дори й се похвалил, че има злато в сейфа си. Ченгетата прибрали Диана и тя си признала как разказала всичко на приятеля си - 30-годишния Жоро, с когото живеят в Антверпен. Показала му и снимка къде се намира сейфът. Той пък от своя страна викнал в Белгия трима други българи - Милен, Йордан и Стефан, за да направят удара на живота си. Тримата били отседнали в хотел в Антверпен в дните на обира.

Реклама

Всички са арестувани. Отначало отричали, но доказателствата ги притиснали. Оказало се, че колата на Милен, Йордан и Стефан, която била с английски номер, е снимана в Зандховен.

През 2022 година петимата получават по 8 години пандиз. Диана, Йордан и Милен обжалват пред Апелативния съд в Антверпен, като твърдят, че не са отправяли смъртни заплахи и не са изтезавали бижутера. Съдът обаче ги признава за съизвършители. Не само това, но магистратите считат, че наказанията на първа инстанция са ниски, и раздават по 2 години бонус на тримата, които обжалват - така те отнасят по 10 години.

"Жертвата е била жестоко малтретирана както физически, така и психически. Тяхната решимост да отворят сейфа е удължила значително лишаването от свобода на жертвата", се казва в присъдата.

На бижутера първоначално е присъдено обезщетение от 1,9 милиона евро, които обирджиите трябва да му изплатят. То е потвърдено при обжалването, но може да набъбне при граждански иск. Назначена е експертиза за окончателна оценка на щетите на пострадалите. Човекът все още страда физически и психически от нападението и се очаква обезщетението да набъбне.

Има сведения, че българите са се опитвали да заплашват жертвата по време на процеса. След присъдите, точно преди да бъде пратен зад решетките, Милен Желязков успява да духне от Белгия в посока към Южна Америка. Установява се в Аржентина, където след ареста очаква сега да бъде конвоиран в Европа.

 Жертвата: Видях ада

Измъчваният бижутер е разказвал за ужаса, който преживява в края на октомври 2020 година

"Винаги когато вдигнех поглед или се помръднех, охраната ми ме удряше или риташе в гърдите - свидетелства той. - Или мятаха плат върху главата ми и насочваха оръжията си към мен. Получих и пробождане точно под бъбреците. В такава ситуация искате само едно нещо: да сте мъртви... Виждал съм ада... Хората могат да бъдат животни един за друг", казва нападнатият пред местни журналисти.

Реклама
Реклама
Реклама