Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18347893 www.bgdnes.bg

Бърз процес иска Васил Божков

Разпитват само 15 свидетели по мегаделото

Гардове пазят и бизнесмена, и прокурора

Бърз процес поиска и получи бизнесменът Васил Божков! Софийският градски съд прие вчера делото срещу бившия хазартен бос и още девет подсъдими за престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления да се гледа по съкратеното съдебно следствие, научи "България Днес". Така по мегапроцеса, чиито обвинителен акт е хиляди страници, реално ще се разпитат само около 15 свидетели от над 270.

Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет за стотици милиони левове, сочи прокуратурата.

Реклама

Темида отказа да разгледа съвместно гражданския иск на държавата в лицето на Министерството на финансите, който е на стойност над 620 млн. лв. Аргументът на съдия Иван Коев е, че той ще затрудни хода на делото.

За процеса магистратът изиска стенограмите от обсъжданията на промените в Закона за хазарта, обсъждани в пленарната зала и в бюджетната комисия. Темида издирва мнението на тогавашната шефка на комисията Менда Стоянова. Владислав Горанов също е разпитван в разследването като министър на финансите по същото време.

След като подсъдимите поискаха съкратен процес, ще се използват събраните от разследването доказателства - разпити на свидетели, експертизи и т.н. Те ще могат да се използват и при постановяване на присъдата. Според погнатите от Темида няма нужда да се разпитват всякакви готвачи, шофьори и градинари, с чиито показания прокуратурата е запълнила кориците на делото.

От държавното обвинение поискаха резервен съдия и съдебен заседател, за да е сигурно, че процесът няма да трябва да тръгва отново, ако се случи нещо с някой от сегашните. Съдът отказа, като не сметна за нужно, вероятно заради съкратения процес.

Божков бърза да си изчисти името пред Темида, защото знае, че обвинението няма сериозни козове срещу него, коментират запознати. Темата за бързия процес раздели защитата на два лагера. Почти всички адвокати бяха за съкратено следствие, като посочиха, че няма допуснати нарушения или поне такива, които не могат да се коригират в хода на делото. Защитата на бившия шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев настоява за ремонт на обвинителния акт заради сериозни пропуски и неточности.

Реклама

Според адвокат Илиян Василев от обвинението не става ясно кога, къде и как Митев е вършил престъпление и защо всеки месец Божков е трябвало да го подтиква към незаконни действия, ако вече се е бил съгласил да участва в групата му. Въпреки решението делото да започне юристът се закани да обжалва пред втората инстанция. Ако и апелативният съд потвърди, следващото заседание ще е през септември, когато ще се проведе предварително изслушване на страните.

Междувременно Божков поиска отмяна на забраната му за напускане на страната. Темида го посече с мотива, че мярката му за неотклонение е достатъчно смекчена и Божков може свободно да пътува из България. Ако му се наложи да ходи зад граница, може забраната да се преразгледа, припомни съдията.

Заседанието в Съдебната палата беше прекъснато внезапно, след като се разбра, че Божков го няма. Оказа се, че е отишъл до тоалетната, без да се обади. Като се върна обратно в залата, бизнесменът сподели, че има проблеми, които го карат често да посещава нужника, и обеща вече да пита, преди да изчезва. Присъствието му е нужно, за да не трябва да се повтарят процесуални действия.

Хазартният бос дойде в храма на Темида с черна риза, дънки и маратонки. Пазеше го един добре обучен гард, който зорко следеше всяка стъпка на шефа си. На подсъдимата скамейка Божков уплътняваше времето в разговори с половинката си Елена Динева, която също е подпукана с обвинения.

В залата имаше и втори гард, който пазеше наблюдаващия прокурор по делото Ангел Кънев. Охранителят се опитваше незабелязано да ходи след Кънев, но не винаги му се получаваше. Магистратът е с лична охрана заради заплахи, стана ясно преди време.

Без среща

Засега се разминава срещата на Божков с основните му врагове - братята Боян и Цветомир Найденови. Съдът иска мнението им за предварителното изслушване на 11 септември, но точно тогава те щели да бъдат извън страната. Затова чрез адвоката си обещаха да изложат писмено становище. Очаква се Найденови също да кажат на разпита на кои свидетели държат, за да се уточни точната бройка на хората, които ще дават показания в залата.

Съдът конституира като частни обвинители по делото сочените за потърпевши от изнудване братя. Баща им Стефан също е смятан за пострадал, но той почина преди началото на процеса.

След старта на процеса Васил Божков коментира, че братята Найденови са подали сигнала срещу него, защото били алчни и завистливи.

Бизнесменът се кълне, че не познава бившите шефове на комисията по хазарта, които са подсъдими с него.

Реклама
Реклама
Реклама