Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18511278 www.bgdnes.bg

Майката на пребития до смърт студент - Зарка: Не вярвам, че търсят убийците на сина ми Стоян Балтов

Ако не ги бяха пуснали, нямаше да избягат, какво като ги издирва Интерпол, чуди се почернената родителка

"Не вярвам, че службите в България издирват Светлозар Стоилов и Вили Георгиев, който убиха сина ми Стоян Балтов, защото те ги пуснаха да избягат!" Това каза майката на убития преди близо 16 години Стоян Балтов – Зарка, пред "България Днес". Изказването на почернената майка е по повод, че вече 9 години Светлозар и Вили се укриват и няма следа от тях.

Реклама

"Светлозар и Вили са вписани в Интерпол за издирване с Червена бюлетина, но не вярвам в България някой да ги търси въобще. Ако не ги бяха пуснали навремето, нямаше да избягат. Относно това дали някой ни държи в течение с тяхното издирване, отговорът е не! Информация отникъде не получаваме", споделя Зарка, която очевидно не таи почти никаква надежда двама от тримата убийци на сина й да бъдат открити, поне не е от родните ченгета.

За липсата на двамата килъри се разбра на 22 декември 2014 г. - 6 години след бруталното убийство, когато ВКС окончателно ги наказа с по 18 години затвор. Осъдените са трима - Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов, който единствен е в затвора в София. Още в деня, в който излиза присъдата на триото, съдебната охрана отива в домовете им, за да ги отведе в затвора. Причината е, че Темида ги пусна под домашен арест, което се оказва фатално. Органите на реда откриват само Александър Данаилов. От Светлозар и Вили няма и следа.

7 месеца по-късно братът на Стоян Балтов - Борислав, открива, че единият от избягалите виновници за убийството на Стоян - Светлозар, не се издирва в чужбина чрез Интерпол. След подаден сигнал килърът все пак е включен в списъка. Към днешна дата снимките на Вили и Светлозар още са на сайта на международната полицейска организация. Те са вече на по 35 години. Когато са обвинени за убийството, са едва на 20, почти колкото и жертвата им.

За последно името на Светлозар Стоилов се завъртя в публичното пространство през ноември 2020 г. Тогава Европол пусна списък на 19 бегълци на Стария континент, които се издирват. Така и обаче не се чу Стоилов да е бил засечен някъде. Съучастникът му Вили Георгиев обаче беше разкрит. В средата на август 2018 г. той беше задържан в град Порт Елизабет в Южна Африка. Още в края на 2017 г. прокуратурата изпрати до южноафриканските власти искане за екстрадирането му, след като до нашите власти стигнала оперативна информация, че Вили е засечен там. Твърди се, че бил засечен да разнася плодове и зеленчуци край плажа на Блу уотър бей бийч. Препитавал се като общ работник и докер. Нямал постоянно жилище и често сменял квартирите си. Установявал се в бедни квартали.

Дори на 20 август 2018 г. в Порт Елизабет трябваше да се проведе съдебно заседание, на което да се решава дали Вили Георгиев да бъде предаден на българските власти. Според чуждото законодателство след решението на съда правосъдният министър на Южна Африка трябва да издаде заповед за екстрадирането му у нас. Повече за Вили Георгиев не се чу нищо, но за Южна Африка, както и за Дубай, е известно, че не предават бегълци от правосъдието.

Все още близките на младия студент чакат справедливост и Вили и Светлозар да осъмнат в затвора, където в този момент е Александър. Миналата година вече 40-годишният мъж поиска да излезе предсрочно от пандиза, но Темида го поряза. Очаква се тази година Александър Данаилов отново да се бори за свободата си.

Реклама

 Трагичният ден

Убийците и Стоян Балтов се срещат за първи и последен път в нощта на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентски град в София. Студентът с двама приятели си тръгва от заведението, но ги пресреща пияна компания. Трима се нахвърлят с ритници и юмруци върху Стоян и приятелите му. Студентът е пребит зверски, получава 11 ритника в главата, които се оказват фатални. Балтов не оказва съпротива, но въпреки това биячите го удрят безпощадно в продължение на няколко минути. Малко по-късно Стоян умира от от тежка черепно-мозъчна травма. Според твърденията на Александър Данаилов не трима, а шестима са участвали в побоя.

Делото приключи на първа инстанция чак през лятото на 2013 г. Заради бавното правосъдие години по-късно родителите на студента осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата. На първа инстанция по 18 години затвор получиха Александър и Светлозар, а Вили беше оправдан. През април 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдите на двамата, но осъди на 18 г. затвор и Вили Георгиев. През декември същата година наказанието им беше потвърдено и от ВКС. Докато делото се движи по инстанциите, тримата са на свобода.

"Убийците ще избягат", предупреждава още по време на първоинстанционния процес майката на Стоян Балтов - Зарка, както и братът на зверски убития мъж. За съжаление, близките на жертвата се оказаха прави.

Четете още

Темида поряза убиеца на Стоян Балтов

Темида поряза убиеца на Стоян Балтов

925 престъпници ДУХНАХА и отърваха пандиза

925 престъпници ДУХНАХА и отърваха пандиза

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата
Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Не търсят в чужбина един от избягалите убийци на Балтов
Не търсят в чужбина един от избягалите убийци на Балтов

Не търсят в чужбина един от избягалите убийци на Балтов

Реклама
Реклама
Реклама