Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18626419 www.bgdnes.bg

Валиумният изнасилвач издирван за гавра от Малта

  • Разследват го на острова по пет обвинения
  • Докато насилва жертвите си, Йохан Стелингверф носи розов сутиен

Подсъдимият за гавра с българка Валиумен изнасилвач е издирван за изнасилване и в Малта! Разследващите на острова издават европейска заповед за арест (ЕЗА) на нидерландеца Йохан Стелингверф за пет престъпления. Софийският градски съд решава да екстрадира чужденеца, но чак след като свърши процесът срещу него у нас. Това става ясно от решение на съдия Виктор Чаушев и колегите му, научи "България Днес".

Реклама

Стелингверф става известен като Валиумния изнасилвач заради случаи, в които упоява жени с лекарството валиум и се гаври с тях. Съблазнителният нидерландец е погнат от родните власти за брутално изнасилване на унгарка в квартирата му в София, а също и за блудство с 32-годишна нашенка. Йохан се подвизава в България от 2016 г., а през 2019 г. влиза в полезрението на криминалистите. Заради бруталните посегателства, за които е подсъдим, е тикнат в ареста към Централния софийски затвор.

Докато търка нара, в началото на януари т.г. за нидерландеца е издадена европейска заповед за арест от Магистратски съд Малта за нарушаване на определената му гаранция. Там Йохан се издирва за пет престъпления, които се наказват с повече от 1 г. затвор. Сред тях са отвличане, незаконно задържане и вземане на заложници, както и изнасилване. Разследван е и за насилие, което отговаря на принуда според българските закони. Единственото престъпление, което не им съответства, е нарушаването на гаранцията. Заради това предаването по този пункт е отказано.

От държавното обвинение са съгласни на екстрадицията на нидерландеца, но само след като приключи делото му у нас. Самият Стелингверф е категоричен, че не му се ходи в Малта. Защитата му се възпротивява на предаването. Изтъква, че процесът в България се точи четири години и не е ясно кога ще завърши, а през това време може да изтече давността на разследваните в Малта престъпления. Изтъква се, че ЕЗА може да не бъде уважена на това основание, ако влошава правното положение на исканото лице. Магистратите заявяват в решението си, че няма как да коментират евентуални събития от бъдеще време.

От съдебния акт става ясно, че властите на Малта отказват да дадат гаранция на родните магистрати, че след приключване на следствените действия с нидерландеца ще го върнат в България. Според отговора Йохан може да потърси и друг начин за изтърпяване на евентуална присъда у нас.

Според съдиите е много по-добре да се отложи предаването, отколкото чужденецът да бъде екстрадиран временно. Ако Валиумния изнасилвач бъде пратен временно, ще се забави процесът срещу него в България. От друга страна, ако бъде осъден тук и се чака да си изтърпи присъдата, ще се забатачи разследването в Малта. Когато отиде там, ако има и друга присъда, ще може да избере къде да търпи наказанията си, преценяват магистратите.

Йохан Стелингверф е роден в град Лайден, не е женен и се води неосъждан. Проблемите му с правосъдието започват още през 2006 г., когато е обвинен за изнасилването на три жени, след като ги упоява. През 2010 г. е осъден в родината си на 5 г. и 8 месеца, но излежава наказанието си и е реабилитиран.

Реклама

В началото на 2020 г. е закопчан след жалба на столичанка, че се е гаврил с нея в квартирата си в София. В същия момент пристига и сигнал от унгарката, че е брутално изнасилена. Жертвите разказват как ги омайва, защото е чаровен и секси, заговаря ги, а след това ги води в квартирата си. Докато извършва перверзиите, Стелингверф носи розов сутиен. Електрошок, стъклени бутилки и електрически палки са част от реквизита му. Най-важната част от играта са упойващите вещества, смесени с голямо количество алкохол.

При тараша в дома на нидерландеца ченгетата откриват осем капсули трамадол и сто и осем таблетки диазепам, което е другото име на валиума. Двата медикамента са в списъка на рисковите наркотични вещества. Диазепамът е силно разтворим в етанол, което обяснява защо нидерландецът налива обилно жените с алкохол. Валиумът, примесен с алкохол, повишава риска от сънливост, тъй като потиска активността на нервната система. Ефектът се засилва с приема на концентрат. При предозиране може да се стигне и до загуба на съзнание, обясняват експерти.

 

Социопат и бисексуален

От личностно разстройство от смесен тип страда Валиумния изнасилвач. До това заключение стигат вещи лица, които му правят съдебнопсихиатричната експертиза за нуждите на делото. Изследванията им показват, че Стелингверф е социопат и истерик. Интересите му в леглото също са разнообразни - от бисексуалност към хомосексуалност, има влечения към садизъм и педофилия, показва анализът на личността му.

Реклама
Реклама
Реклама