Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18863291 www.bgdnes.bg

17 г. килия за убийца, нанесла 100 удара на майка си

  • Дъщерята се друсала постоянно с всякакви наркотици
  • Изпраща майка си за бира, после я гони, но жената отказва и тогава я убива

17 години да търка нара наркозависима столичанка, убила брутално майка си в софийския квартал "Христо Смирненски" през 2021 г., постанови Темида. Възрастната жена издъхва в жилището си от нанесените над 100 удара от дъщеря й. Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд и е окончателна.

Реклама

Жената ще изтърпява наказанието си при първоначален строг режим, прецениха магистратите.

Цялата сага започва много години назад. Младата жена редовно проявява агресия, както вербална, така и физическа спрямо майка си. Коварната убийца е зависима от алкохол и дрога. Постоянно се друса с най-различни наркотици и психоактивни вещества - марихуана, екстази, амфетамини, метамфетамини, халюциногенни гъби и до каквото успее да се добере. Възрастната жена постоянно търпи неадекватното отношение на дъщеря си, защото все пак й е дете и я обича.

На 11 февруари 2021 г. около 13 часа 38-годишната по онова време дъщеря е заедно с майка си в обитаваното от младата жена жилище в столичния квартал "Христо Смирненски".

Майката често посещава дъщеря си в дома й, за да я обгрижва и да й плаща сметките, а понякога дори й дава пари да си има джобни, защото младата наркоманка е безработна и е социално слаба.

38-годишната жена изпраща майка си да й купи бира и щом тя се връща с пиячката, дъщерята започва да я гони от жилището. Каква точно е била причината за агресивното поведение на дъщерята в този ден, така и не се изяснява. Майката обаче категорично отказва да си тръгне, тъй като е свикнала с отношението на дъщеря си и знае, че има нужда от помощ. Мисли си, че няма да й навреди физически. Тогава неблагодарната щерка решава, че единственият начин да се освободи от присъствието на майка си е като се отърве от нея завинаги. Това е моментът, в който решава да ликвидира възрастната си родителка.

Докато майката седи на фотьойл в хола, дъщерята я напада ожесточено. Започва да й нанася удари с юмруци в главата. Жената се опитва да се предпази от тежките удари, но освирепялата наркоманка продължава да я налага, без да спира. Рита я по тялото, удря я в лицето, в тила, в бъбреците, корема и като цяло, където й падне. В яростта си предрусалата жена не осъзнава, че майка й вече не диша. Общият брой на нанесените удари е над 100, сочат данни от последвалите съдебно-медицински експертизи. Получените травми довеждат до агоничната смърт на жената. Когато се освества и вижда, че майка й е мъртва, дъщерята се обажда първо на свой приятел и му казва какво е сторила. След това позвънява на спешния телефон 112. Дъщерята обаче не признава, че е убила майка си, а казва, че я е намерила мъртва в дома си. На мястото веднага идват няколко полицейски коли и линейка. Медиците установяват смъртта на жената. Само като зърват жертвата, лекарите разбират, че става въпрос за брутален побой и за убийство. Казват на ченгетата какво смятат от първоначалния преглед и полицаите веднага арестуват убийцата.

Впоследствие при огледа на местопроизшествието са иззети множество биологични следи и веществени доказателства, които заковават щерката в ужасяващото деяние. Изготвени са съдебно-медицинска експертиза на труп, биологични и ДНК експертизи на веществени доказателства, разпитани са свидетели, събрани са и други доказателства, които подкрепят обвинението. Извършена е и тройна комплексна психолого-психиатрична експертиза, от която било установено, че дъщерята страда от личностно разстройство - емоционално нестабилна личност, биполярно разстройство в ремисия, синдром на зависимост от употреба на алкохол и дрога.

Реклама

От извършените експертизи било установено, че към момента на извършване на деянието обвиняемата е можела да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Тази експертиза заковава убийцата и Софийският градски съд я осъжда на 17 години затвор през февруари 2023 г. На 25 март тази година Апелативният съд в столицата оставя в сила решението на колегите си от по-долната инстанция, а сега и Върховният касационен съд прецени, че присъдата е справедлива и я препотвърди. Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

 Над 3 години е задържана под стража

От 11 февруари 2021 г. до този момент убийцата не е напускала килията, защото е с най-тежката възможна мярка за неотклонение, а именно задържане под стража. В началото тя е в следствения арест в столицата, а от години търка наровете в женския затвор в Сливен. Тези над 3 години и половина арест ще й бъдат приспаднати от присъдата и в крайна сметка й остават да лежи още 13 години и половина. Ако работи зад решетките и е примерна затворничка, може да скъси още няколко години и след около 10 да излезе предсрочно от пандиза.

Реклама
Реклама
Реклама