Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18915582 www.bgdnes.bg

Лекарка, оправдана за смъртта на бебе и родилка, осъди прокуратурата

Лекарка от АГ "Шейново" осъди прокуратурата на обезщетение 35 бона, след като преди три години беше окончателно оправдана за смъртта на родилка и бебето ѝ през 2011 г., съощава правният сайт lex.bg.

Лекарката бе подсъдима за причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на работата си, като е нарушила правилника за дейността на болницата и не хоспитализирала навреме родилката, съобщава lex.bg.

Реклама

След случая последваха множество проверки. Лекарската консултативна комисия отчете, че приемащата лекарка е допуснала небрежност, и препоръча дисциплинарно наказание. От болницата пък обявиха, че са открили пропуски в работата на лекарите, и обещаха санкции. Тогавашният здравен министър Стефан Константинов каза, че близките на жертвата са прави, че са били размотавани.

Лекарката е привлечена като обвиняема година след инцидента. Въпреки че е била осъждана на по-долни инстанции, на два пъти Върховният касационен съд го връщал, а на третия път окончателно я оправдава, като това става в края на 2021 г.

Първоначално лекарката е завела иск за 100 хил. лева срещу прокуратурата. В него твърди, че заради незаконното обвинение е била стресирана и не виждала смисъл да се бори с бюрократичната система. Това повлияло на психичното ѝ равновесие, а директорът на болницата искал тя да напусне, за да нямат близките претенции към "Шейново".

Миналата година градският съд ѝ е присъдил обезщетение 35 хил. лева. Решението е било обжалвано само от прокуратурата, но преди дни апелативните съдии го потвърдиха изцяло.

Четете още

Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата на 180 бона

Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата на 180 бона

Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата за петцифрена сума

Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата за петцифрена сума

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама