Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18297843 www.bgdnes.bg

Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата на 180 бона

Унизително заключват бизнесмена за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че е в тежко здравословно състояние

Известната фамилия Ганчеви продължава да нанася удари на държавата заради нескопосаното, известно като "Захарно дело". Синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, осъди прокуратурата за 180 бона обезщетение заради незаконните обвинения, по които беше оправдан. Това става ясно от решение на Софийския градски съд.

Реклама

Всичко започва през 2012 г., когато Данаил Ганчев е задържан за участие в организирана престъпна група, ръководена от баща му Гриша Ганчев. Тогава държавното обвинение твърди, че в кримибандата участват осем души. Те извършват данъчни престъпления. Обвинителен акт е внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Обвинението е за данъчни престъпления за над 700 хилядарки, като според прокуратурата то е извършено чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението, продажбите са извършвани чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

Заради липсата на каквито и да било доказателства срещу баща и син Ганчеви те са оправдани и пред трите инстанции.
Миналата година Данаил Ганчев реши да търси правата си пред Темида. Бизнесменът заведе иск срещу прокуратурата в Софийския градски съд. Искът бе за 120 бона неимуществени вреди от незаконното обвинение, както и за още 59 хилядарки, които Ганчев е платил на адвокати през десетте години, в които е продължило делото. Градският съд уважи напълно исковете на Ганчев, а от решението на съдебния състав става ясно, че Темида е щяла да одобри и значително по-голямо обезщетение. Това просто не е станало, защото Данаил Ганчев не го е поискал.
В исковата си молба Ганчев подчертава, че първоначално през май 2012 г. е бил арестуван и е останал близо три месеца в ареста, въпреки че не е имал намерение да се укрива и е нямало никакви данни да е извършил престъпление. Той обяснява, че в ареста условията са били ужасни, особено при рекордно високите температури тогава. Отделно Ганчев казва, че вследствие на ареста здравето му трайно се влошава. В ареста получава хипертонична криза и е откаран в болница, където унизително е заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че е в тежко здравословно състояние.

Синът на Гриша Ганчев твърди, че незаконното дело "сериозно и необратимо" е накърнило неговото добро име и човешко достойнство, тъй като животът му на млад и високообразован човек, който няма никакви криминални прояви, е напълно объркан и съсипан. Ганчев-младши описва подробно как на 15 години отива да учи в Швейцария, където завършва с отличие колеж, а след това взима диплома и за висше образование в Лондон. Като дипломиран финансист Данаил се връща в България и има амбиция да се утвърди в "Литекс". През 2011 г. става шеф на "Литекс Комерс". В най-активния му период и само година след връщането му в България обаче Ганчев-младши е арестуван и започват дългогодишните му проблеми с правосъдието, които попарват амбициите му. Ганчев припомня, че преди всяко заседание в тогавашния спецсъд в медиите излизат подробни репортажи, като негативите за него продължават и до днес.

Решението на градските магистрати не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в София

Четете още

След Гриша Ганчев: Новият ЦСКА със старите играчи

След Гриша Ганчев: Новият ЦСКА със старите играчи

Гриша Ганчев хвърли над 100 млн. лева за ЦСКА

Гриша Ганчев хвърли над 100 млн. лева за ЦСКА

Реклама
Реклама
Реклама