Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18916702 www.bgdnes.bg

Адвокат иска да седне в стола на Сарафов

Адвокат се цани за стола на Борислав Сарафов! Юристът Божидар Колев от Софийската адвокатска колегия се самопредложи за поста на главен прокурор!
Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия.
Кадровиците докладват постъпило заявление от Колев, в което адвокатът обявява желанието си за участие в процедурата за избор на главен прокурор. Заявлението му е изпратено на вниманието на членовете на колегията, които имат право да предложат кандидати за главен прокурор. По закон номинации може да правят поне трима кадровици и министърът на правосъдието.

„Ако някой припознае Божидар Колев като подходящ кандидат и има трима души, то той може да бъде предложен за главен прокурор", заявява Стефан Петров. На този етап колегията приема само за сведение писмото на адвоката.

Преди седмица Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) възобнови процедурата за избор на главен прокурор. Предложения може да се отправят в следващите четири заседания от утре до 10 октомври. Изборът е насрочен за 16 януари догодина.
Срещу него се обявиха от Висшия адвокатски съвет. Юристите искат отлагане на гласуването до избиране на легитимен ВСС, защото сегашният е с изтекъл мандат и непълен състав от около две години. Адвокатите смятат, че който и кандидат да бъде избран, той няма да получи пълното доверие на съсловието.
Адвокат Божидар Колев се пробва за обвинител номер едно и през 2023 г. след отстраняването на Иван Гешев. Тогава той отново праща заявление за участие, но процедурата е отложена.
В писмото си Колев изтъква, че има над 28 години юридически стаж, 24 от които като адвокат, работил е и като прокурор в Софийската районна прокуратура и отговаря на изискванията и има необходимите качества и експертиза.

Четете още

Борислав Сарафов разследва прокурора, погнал Нико Тупарев

Борислав Сарафов разследва прокурора, погнал Нико Тупарев

Прекратиха делото срещу прокурор Сулев, който погна Пепи Еврото

Прекратиха делото срещу прокурор Сулев, който погна Пепи Еврото

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама